Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Szent István mint hazaáruló?...

Szent István mint hazaáruló? Bővebben lent

Figyelt kérdés

A pogány magyar lakosságnak akkoriban bizonyára nagy érvágást jelentett, hogy korábbi hitüket egyszer csak betiltották és helyette egy teljesen másik vallást tettek kötelezővé.

Sokszor elhangzik, hogy a magyarság hosszú távú fennmaradását biztosította ezzel, de akkoriban egyik szomszédos nagyhatalom se volt elég erős a Magyar fejedelemség eltiprásához. A N-R. császárság többször is próbálkozott, hogy hűbéresévé tegye az országot(ez már a keresztény korszakban volt) de valamennyiszer csúnyán helyre lettek téve. Szerintem pogányként is ugyanúgy megtudtuk volna védeni magunkat.

A kijevi fejedelemség erős állam volt akkoriban, de velük jóba voltunk, Bizáncnak meg a kisebb gondja is nagyobb volt mint a magyarok

Szóval akkor ki dózerolt volna le bennünket abban az időben?

Litvánia is még javában pogány állam volt amikor nagyhatalommá vált, szerintem a magyarok számára se lett volna ez lehetetlen.

Lehetséges, hogy Vajk a saját egyéni érdekei miatt vetette fel a kereszténységet az egész országgal, de amúgy ez szükségtelen lett volna?

Nem tudom eldönteni mit gondoljak a témáról, ezért vagyok kíváncsi a ti véleményetekre és érveitekre :)

2019. aug. 26. 18:23
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
68%
Feláldozott sok embert, hogy Európában megvédje hosszú távon a fenekünk.
2019. aug. 28. 07:54
 12/15 anonim ***** válasza:
91%
Én megnéztem az István a király-t két verzióban is (nagyon klassz), és szerintem tök jól mutatja, hogy igazából István is meg Koppány is jót akart. Istvánt mondjuk a darab szerint az anyja befolyásolta. Amúgy asszem talán Avatara-tól hallottam, hogy ez úgy volt, hogy Géza ledumálta Koppánnyal, hogy hadd legyen már István , az ő fia a kövi király. Mert addig úgy volt, hogy mindig a család legidősebb férfitagja örökli a trónt. És akkor szal Géza azt szerette volna, hogy István/Vajk legyen utána a király, és akkor Koppány azt mondta, hogy oké, de egy feltétellel, hogy megőrzik magyar ősvallást meg hagyományokat meg ilyesmi. És akkor Géza mondta, hogy oké. És akkor viszont Géza ő félt, hogy Koppány majd egyszercsak mégiscsak követelni fogja a trónt , és akkor be akarta biztosítani, hogy ha Koppány esetleg pl lázadást szervezne, akkor le legyen verve; és akkor felkeresett Géza itten valami szomszédos külföldi királyt, hogy támogassa a seregeivel, ha netán Koppány fellázadna. És akkor az a szomszédos külföldi király meg azt mondta, hogy okés, de egy feltétellel, hogy át kell térnetek a mi hitünkre. És akkor el kezdődött a térítés, akkor mivel Koppány látta, hogy Géza megszegte a szavát, ezért akkor ő is megszegte,és követelni kezdte a trónt. És akkor erre meg behívták ezeket a külföldi seregeket leverni a lázadást. Meg amúgy a magyar lakosságnak a jelentős többsége úgy tudom, hogy Koppányt támogatta. Ja meg pl szal valaki még ilyet is mondtok, hogy Istvánt tehát amíg felnőtt is folyamatosan azalatt is befolyásolták; tehát nemtom, valami olyan szellemben nevelték, szal nemtom Isván mennyire volt ő hibás. Meg pl nekem a musical alapján tökre szimpi volt igazából István is meg Koppány is. A Királyné, István anyja nem volt szimpi. Ja meg mégegy, ez már nem ide tartozik feltétlen, de állítólag szegény Koppányt azért vágták négyfelé, mert volt egy ilyen ősi magyar mítosz, vagy monda,hogy ha egybe marad valakinek a teste halála után; akkor még vissza tud térni , fel tud támadni. És akkor Ott Istvánéknál -lehet, hogy ő is, azt nemtom, de féltek, hogy Koppány fel fog támadni, és majd újra lázad. És akkor ezért. Tűzdelni szegénykének a maradványait meg szal azt gondolom, elrettentésnek rakták ki:S:S
2019. szept. 20. 21:53
 13/15 anonim ***** válasza:
95%
*ja meg azé szal Géza se nemtom, mennyire volt aranyos. Akkor lett volna a legszimpibb, ha hagyja szépen, hogy úgy, ahogy régen mindig is volt, a kövi legidősebb legyen a király. De sajna nem így lett; és csomóan meg meghaltak:S:S
2019. szept. 20. 21:54
 14/15 Balogh Vajk ***** válasza:
74%

"Lehetséges, hogy Vajk a saját egyéni érdekei miatt vetette fel a kereszténységet az egész országgal, de amúgy ez szükségtelen lett volna?"

Kifejtenéd egészen pontosan mit értesz ez alatt? 😜

2019. okt. 7. 17:30
 15/15 anonim ***** válasza:
77%
Ugyanolyan irányított és kihasznált báb (gyerekkirály) volt, mint a bibliai Dávid. Az idegen erőknek ilyenekre van szükségük a belső struktúra lerombolásához és átalakításához.
2019. okt. 16. 19:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!