Van valami magyarázat a románok eredetére, hogyan maradtak fenn amikor Románia területe nem vagy csak rövid ideig állt római uralom alatt, míg azokon a területek teljesen eltűntek a latin nyelvek, amelyeket évszázadokig uraltak a rómaiak?
Valóban elképesztő. Nem hiszem, hogy sokra fogják értékelni lexikális tudásom ezen részét, de azért leírom.
Az ősi Római mondakör szerint, az elcsámborgott gyermek Romulust, és Rémuszt egy farkas nevelte fel. Kevesen tudják, hogy az "árváknak" volt egy harmadik testvére, őt Románusznak hívták. Mivel a két kisded Romulusz, és Rémusz, teljesen lekötötte az anyafarkas minden figyelmét, Románusz szemében egyre ellenszenvesebb lett két testvére. Ellenszenvét tovább fokozta az a tény, hogy neki már nem jutott csecs, a farkas mellei közül, ezért nem tudott farkastejjel táplálkozni, csak az apja f&sza jutott neki, azt tudta tövig nyelni. Innen is származtatható a Dákó-román kifejezés.
Van. Délebbről jöttek, ahol nem merült fel ez a probléma.
Nem szoktam magamat linkelgetni, mert igazából annyira nem elegáns dolog, de épp a múlt héten fejtettem ki részletesebben is egy másik kérdés alatt néhány erre utaló jelet; parafrazálni, lusta vagyok, egyszerűen bemásolni pedig még ennyire se lenne elegáns, szóval utólagos engedelmeddel l. a 16-ik válasz itt:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudoman..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!