Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Bement az X boltba, ahol...

Bement az X boltba, ahol megvette a terméket. Ez azt is jelentheti, hogy korábban vett ott egy terméket, és most visszament (reklamálni)?

Figyelt kérdés

A reklamálásra ez lenne az egyértelmű:

Bement az X boltba, ahol a terméket vette.

2019. jún. 20. 07:48
 1/9 anonim ***** válasza:
40%
Ha bemegy egy boltba vásárolni, az csak ennyit jelent. Amit te írsz, az helyesen: visszament egy boltba, ahol korábban vásárolt.
2019. jún. 20. 08:14
 2/9 A kérdező kommentje:
De a kérdésben szereplő mondat lehet egyébként kétértelmű? Bement az X boltba, ahol megvette a terméket.
2019. jún. 20. 08:30
 3/9 anonim ***** válasza:
87%
Igen, mert a magyarban már nincs régmúlt, így nem tudod, a "bement" vagy a "megvette" volt előbb. Bement vala a boltba, ahol megvette a terméket lenne egy egyértelmű mondat. (Vala volt régebben.)
2019. jún. 20. 08:35
 4/9 anonim ***** válasza:
74%
Az első mondat kétféle módon is értelmezhető ebben a kontextusban. Szóval jelentheti, de azt is jelentheti, hogy jelen időben bement és megvette a terméket...
2019. jún. 20. 09:19
 5/9 2*Sü ***** válasza:
84%

Igen, ezt lehet így is, úgy is értelmezni. Lehet úgy is, hogy: Bement a boltba, és {ezután ott} megvette a terméket. De lehet úgy is, hogy Bement a boltba, ahol {korábban} megvette a terméket.

Ha kontextus nélkül áll ez a mondat, akkor – nyilván ez szubjektív – én inkább az elsőt érteném alatta.

2019. jún. 20. 09:29
 6/9 anonim ***** válasza:
58%

He went in the shop where he bought the product.

He went in the shop where he had bought the product.

Ha igaz, angolul így tennénk különbséget.

De jól elvagyunk a magyarban enélkül a két igeidő nélkül is, főként a kontextus igazít el bennünket, de ez esetben nem csak az.

Szerintem egy magyar anyanyelvi beszélőnek az a mondat, hogy “Bemet az X boltba, ahol a terméket vette.” csak a második angol mondattal egyenértékű, azaz önmagában is kifejezi az előidejűséget.

2019. jún. 20. 12:13
 7/9 anonim ***** válasza:
80%

A "visszament" forma nem helyesebb, csak egyértelműbb. (Az egyértelműség nem nyelvtani követelmény.) Mivel a magyar nyelvben csk 3 igeidő van, az előidejűséget nem tudja segédszavak nélkül kifejezni. ("Bement a boltba, ahol korábban a terméket vette.")

Minden nyelvben vannak kétértelműségek, amikor egy szó vagy mondat aktuális értelme vagy a szövegkörnyezetből derül ki, vagy akár ne adj' isten vissza kell kérdezni, hogy akkor ezt modt hogy is értetted. Ez a félreértések lehetősége miatt lehet rossz is, de enélkül szóviccek és félreértésen alapuló komédiák se lennének.

Amúgy a magyar nyelvben is volt egy halom igeidő, amivel ki lehetett fejezni az előidejűséget, de kikopott, leegyszerűsödött. (Ha jól emlékszem, akkor pont a "vala" az, amivel ma maximum akkor találkozol, ha valaki "régiesen" próbál beszélni, ami ezt fejezte ki: Bementem a boltba, ahol a terméket vettem vala - a vásárlás egy korábbi időpontban történt. De ha nem a vala volt az, akkor valami más.)

2019. jún. 20. 14:23
 8/9 anonim ***** válasza:
53%
Ha reklamálásról lenne szó, akkor a bement helyett a visszament igét használnám.
2019. jún. 20. 18:16
 9/9 anonim ***** válasza:

Nekem elsődlegesen azt jelenti a mondat, hogy visszament a boltba, ahol korábban megvásárolta a terméket.

Ha azt szeretném kifejezni, hogy bement vásárolni, kapcsolatos mellérendelő mondatot írnék-mondanék: „Bement az X boltba, _és_ megvette a terméket.” Teljesen egyértelmű, hogy a boltban vette meg.

A helyhatározói alárendelő viszonyban hangsúlyt kap az, ami mellérendelő viszonyban nem. Ha nem kell hangsúlyozni, hogy ott vette meg, akkor szerencsésebb a kapcsolatos mellérendelő viszony.

Az alárendelői viszony felesleges alkalmazásának másik, sokkal zavaróbb példája ez: „… – nyilatkozta XY, aki hozzátette…” Napilapos koromban sokat harcoltam egy-két újságíróval, míg végre sikerült leszoktatnom őket.

2019. jún. 21. 01:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!