Elég messze van ahhoz, hogy odamenjek. Ez így értelmes? Jelentheti azt is, hogy túl messze van valami, és azért nem megyek oda?
Figyelt kérdés
Vagy félreérthető, és inkább így kellene: Túl messze van ahhoz, hogy odamenjek.2016. szept. 23. 10:16
1/14 anonim válasza:
Szövegkörnyezettől függ, hogy hogyan kell értelmezni.
2/14 anonim válasza:
Ennek így szerintem nincs értelme.
3/14 anonim válasza:
Nem jelentheti! Azt úgy írjuk, hogy: elég messze van, ezért NEM megyek oda.
4/14 anonim válasza:
Ez így azt jelenti, hogy az a személy aki mondja, csak bizonyos távolság fölött megy el valahova, ami annál közelebb van oda nem.
5/14 anonim válasza:
Kicsit félreérthető, én inkább így mondanám:
Eléggé messze van ahhoz, hogy odamenjek.
(Szerintem itt az "elég" amúgy is az "eléggé" rövidülése.)
6/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm, de akkor az 'eléggé' a 'túl' szinonimája?
2016. szept. 23. 17:57
7/14 anonim válasza:
Jó kérdés... Szerintem az "eléggé" picivel negatívabb színezetű, inkább használjuk olyan környezetben, ahol nem azt fejezzük ki, hogy megfelelő mértékű egy célra, hanem hogy eléri a problémás szintet. De ez árnyalatnyi különbség. Az előző válaszomban ezt talán nem is jól fogalmaztam meg.
Pl.
Elég messze van, hogy ne érezzem a szagát. (Pl. egy sajtgyár.)
Eléggé messze van, hogy gyalog menjek. Inkább buszozok. (Pl. suli.)
8/14 fersk válasza:
Vö. "A sas nem kapkod legyek után". A kihívés legyen elég nagy.
10/14 anonim válasza:
Szerintem 4-es válaszolónak van igaza. De kétségtelen, hogy megértjük "elég"-gel is, hogy mit akar az illető kifejezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!