Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Elég messze van ahhoz, hogy...

Elég messze van ahhoz, hogy odamenjek. Ez így értelmes? Jelentheti azt is, hogy túl messze van valami, és azért nem megyek oda?

Figyelt kérdés
Vagy félreérthető, és inkább így kellene: Túl messze van ahhoz, hogy odamenjek.
2016. szept. 23. 10:16
1 2
 11/14 BringaManó ***** válasza:
100%

Én így látom:

Az elég és az eléggé itt szinonima, azzal az apró distinkcióval, amit a #7-es is ír, az tetszik.

Az "Elég(gé) messze van ahhoz, hogy odamenjek." mondat nekem olyan, hogy értelmes (mert értem :-), de valóban nem egy precíz megfogalmazás, inkább élőszóban "megy el". Szóban már csak azért is kevésbé problémás, mert a mondat dallamívével (amit írásban ugye nemigen tudunk jelezni) jobban alá lehet támasztani, hogy mit is szeretnék mondani. (Más szóval én tudom úgy mondani, hogy egyértelmű legyen, és valószínűleg te is, de egyikünk sem tudja írásban érzékeltetni ezt.)

A következő két "lépcsőben" írnám le ezt a "torzulást":

1) az "elég(gé)" szó nemcsak szigorúan 'elegendő' értelemben használható, hanem 'nagyon' értelemben is,

persze ez már egy kis lazaság, de gyakori, pl.: "ez elég nagy baj", "elég sokáig tartott elkészíteni";

2) a "túl vmilyen ahhoz, hogy" típusú mondatot pedig lehet mondani "nagyon"-nal is,

ez ismét egy lazaság, pongyolaság, sűrítés, de ilyen is létezik: "ez nagyon forró ahhoz, hogy megfogjam", "ez nagyon kicsi ahhoz, hogy észrevegyem"

("Sűrítést" írtam, mert precízebben így volna: "ez nagyon forró, túl forró ahhoz, hogy megfogjam", "ez nagyon kicsi, túl kicsi ahhoz, hogy észrevegyem", ezekből spórolunk ki néhány "fölösleges" szót, mert így is érthető. Ez is egy kvázi "veszteséges tömörítés", mint az mp3... A pongyola megfogalmazás sokszor a nyelv empéháromja... :-)))

A fenti két hatás "ötvözésével" már el is jutunk oda, hogy azt a mondatot, ami "normálisan" így hangzik:

"Túl messze van ahhoz, hogy odamenjek."

lehet mondani így is:

"Elég messze van ahhoz, hogy odamenjek."

(Túl ... ~> Nagyon ... ~> Elég...)

És miközben szigorúan (szó szerint) véve ez pont az ellenkezőjét jelentené – vagyis azt, amit a #4-es is írt –: hogy "csak akkor megyek oda, ha elég messze van...", mégis a szövegkörnyezet, illetve élőszóban a dallamív nyilván jól eligazít, hogy miről is van szó.

Vagyis az eredeti a kérdésekre az a válaszom, hogy igen, értelmes, és jelentheti azt is. Különösen szóban nincs vele gond, de írott / választékos szövegben inkább "szebben", "értelmesebben" fogalmazd meg. :-)

2018. ápr. 16. 08:25
 12/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes választ!

De akkor ezek nem teljesen ugyanazt jelentik?

Elég messze van ahhoz, hogy odamenjek.

Eléggé messze van ahhoz, hogy odamenjek.

2018. ápr. 16. 13:56
 13/14 BringaManó ***** válasza:

attól függ, hogy mondod :-)

mondhatod úgy is, hogy azt jelentse, hogy 'kellően messze van ahhoz, hogy odamenj': pl. ha XY közel van, akkor csak odakiabálsz neki, de lehet, hogy 100 méterre van, és akkor már "elég messze van ahhoz, hogy odamenj (és ne csak odakiálts)";

de mondhatod úgy is (ez rendhagyóbb megoldás), hogy 'túl messze van ahhoz, hogy odamenj': pl. amíg XY közel lakott, még meglátogattad, de Amerikában már "elég messze van ahhoz, hogy odamenj", ebben az esetben mondhatjuk úgy is, hogy az elég(gé) a nagyon/túl helyett áll, de vehetjük úgy is, hogy két mondat keveredett össze:

"elég messze van ahhoz, hogy ne menj oda"

+

"túl messze van ahhoz, hogy odamenj"

=>

"elég messze van ahhoz, hogy odamenj"

(Sebaj, előfordul ilyen.)

az "elég" kb. ugyanaz, mint az "eléggé", bár van egy árnyalatnyi eltérés:

'elegendő', 'kellő mértékű' értelemben inkább csak "elég" szokott állni,

az eléggé inkább a 'nagyon'-t szokta jelenteni,

de hangsúlyozom, ezek csak "statisztikai" eltérések, nem kell nagyon meglepődni, ha ettől valaki eltér.

2018. ápr. 18. 20:41
 14/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm, de ha jól gondolom, akkor a kettő közül (elég vagy eléggé) mégiscsak jobb az "eléggé":

Eléggé messze van ahhoz, hogy odamenjek.

2018. ápr. 23. 16:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!