Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ahhoz képest, hogy?

Ahhoz képest, hogy?

Figyelt kérdés

Van két ilyen mondatunk:

Ahhoz képest, hogy az új kolléga német származású, egész jól beszél magyarul.

A régi kolléga túl jól beszél magyarul ahhoz, hogy ne magyar származású legyen.

A következő kifejezések mennyire használhatóak?

Ahhoz képest túl jól beszél magyarul...

(ez mennyire jelent mást, mint az: Ahhoz képest egész jól beszél magyarul... ?)

Ahhoz egész jól beszél magyarul...

(és ez mennyire jelent mást, mint az: Ahhoz túl jól beszél magyarul... ?)

2019. jún. 7. 17:02
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Ez igaz, és ha az "egész jól" helyett azt írjuk, hogy "elég jól", az kb. ugyanazt jelenti, ugye?
2020. aug. 8. 18:35
 12/21 A kérdező kommentje:

Még valami eszembe jutott, kicsit más, de azért kapcsolódik:

Szeretem a csendet, a tiszta levegőt, ehhez képest jó helyen van a házunk: egy vidéki faluban.

Szeretek emberekkel foglalkozni, problémákat megoldani. Ehhez képest jó a foglalkozásom, mivel recepciós vagyok.

Az "ehhez képest" nem sántít ezekben a mondatokban? Nem inkább ellentétet feltételez? (Pl. ez jobb lenne talán így: Szeretem a csendet, a tiszta levegőt, ehhez képest a belvárosban lakom.)

De mi lenne használandó az "ehhez képest" helyett a fenti két mondatban? Ennek megfelelően - vagy ez nem hangzik jól?

2020. aug. 8. 23:34
 13/21 BringaManó ***** válasza:

elég jól:

igen, mert az "elég <vmilyen>" kétfélét is jelent: lehet 'elegendően vmilyen', 'kellően vmilyen', és jelentheti csak azt hogy 'meglehetősen vmilyen', 'a közepesnél jobban vmilyen' :-)

(ezt talán valamikor már írtam, kb. a 278. és a 362. kérdésed között valahol, bocs, az ismétlésért...)

egész jól:

ezzel is hasonló a helyzet: 'teljesen vmilyen' vagy 'meglehetősen vmilyen'

ebben a szövkörnyben, úgy tűnik, hogy éppen a közös értelmük játszik.

ha nem "ahhoz képest" lenne előtte, hanem pl. "ahhoz elég jól beszél magyarul, hogy kérjen egy kiló kenyeret a boltban", akkor ez jól láthatóan már a másik értelme lenne az elég-nek ('kellően'), és itt furcsa is lenne kicserélni az egész jól-ra.

2020. aug. 9. 12:58
 14/21 A kérdező kommentje:

Ok, köszönöm!

A 12. hozzászólásban feltett kérdésre mit mondanál? :)

2020. aug. 10. 19:35
 15/21 BringaManó ***** válasza:

hjaj, nem hagyod, hogy megússzam... hát jó, akkor kigondolom...

az a válaszom, hogy ha választékosan szeretnél fogalmazni, akkor szerintem ellentétesen sem az igazi, ez valami mást jelentene igazából: olyasmivel kapcsolatban szép használni, aminek mértéke lehet (több/kevesebb, kisebb/nagyobb stb.), ami összehasonlítható,

pl. "a jó időhöz képest _kevesen_ merészkedtek ki",

vagy keresek a netről:

"Ehhez képest a bungee jumping gyerekjátéknak tűnik."

(összehasonlítható a mértéke annak, hogy mennyire gyerekjáték)

"Ehhez a nőhöz képest „kispályásnak” tűnik a leggazdagabbnak tartott magyar férfi."

"Ha sok az 1 napja aktív felhasználó, de a többi érték ehhez képest alacsony, akkor ez többek között annak a jele is lehet, hogy ..."

"Ehhez képest a magyar kormány még csak megfigyelői státuszt sem kér az eurózóna országok tárgyalóasztalánál, pedig ..."

"Ehhez képest Balotelli megkülönböztető levétele semmiség volt."

"A Lada Niva a kanyarban sincs ehhez képest a különleges Samarához képest."

(természetesen tudnék csomó olyan találatot is, ami téged támaszt alá, és sima ellentétet fejez ki. tehát létezik az is, csak van benne egy kis "szándékos gubanc", egy kis szlenges íz, ezért nem tartom választékos megfogalmazásnak)

2020. aug. 11. 02:37
 16/21 A kérdező kommentje:

Szeretem a csendet, a tiszta levegőt, ehhez képest jó helyen van a házunk: egy vidéki faluban.

De ez amúgy értelmes lenne így?

2020. aug. 11. 07:23
 17/21 BringaManó ***** válasza:

amit fent leírtam, abba nem fér bele.

ennek ellenére értelmes, persze, mondanak ilyet, érti is mindenki, közlési, információátadási szempontból nincs vele gond, csak kicsit pongyola, laza, bizalmas, szlenges stílus, tehát ha nem ilyet szeretnék, hanem a lehető legválasztékosabbat, legprecízebbet, akkor inkább azt mondanám:

"Szeretem a csendet, a tiszta levegőt, és ilyen szempontból jó helyen van a házunk: egy vidéki faluban."

"Szeretek emberekkel foglalkozni, problémákat megoldani. Ennek megfelelő a foglalkozásom is: recepciós vagyok."

[mondanom sem kell: ez csak egy-egy lehetőség, természetesen más átfogalmazási lehetőségek is vannak]

ja, és az eredeti mondatra visszatérve:

"Ahhoz képest, hogy az új kolléga német származású, egész jól beszél magyarul."

ez teljesen jó: itt valami összehasonlítható, valami "mérhető" dologról (nyelvtudás szintje) állítjuk, hogy "mihez képest milyen"

2020. aug. 11. 13:43
 18/21 A kérdező kommentje:

Ok, de akkor ez is szlenges?

2020. aug. 11. 16:58
 19/21 BringaManó ***** válasza:

jó, nem a legjobb szó a "szlenges", de mindenesetre van benne egy kis furcsa – ami bizonyos helyzetben jó, máskor nem...

de van abban is valami, hogy ha már nem abban a mértéket tartalmazó jelentésben van, ami szerintem a "legnormálisabb" eset, akkor már jobb, ha ellentétet sugall ('ennek ellenére' értelemben)... mert így ('ennek megfelelően' értelemben) még egy lapáttal rátesz a furcsaságra

2020. aug. 11. 21:58
 20/21 A kérdező kommentje:
Ezt én is így gondolom. "Ennek megfelelően" értelemben számomra nagyon furcsa.
2020. aug. 11. 22:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!