Megérte-e volna vagy megérte volna-e?
Pontosan. Mindkettőt jól írtad.
Hogy melyik a szebb, az stilisztikai kérdés, nem helyesírási.
valóban a "volna-e" az, ami elvileg szabályos, az a standard megoldás – de persze aki nem úgy mondja (rengetegen), az is magyarul beszél, az is jól beszéli az anyanyelvét.
ahogyan a standard megoldás az, hogy "nem tudom, nem készült-e el az ebéd", de van, aki azt mondja, hogy "nem-e készült el az ebéd", és hát az is magyarul van, ne tagadjuk.
#4:
Nem-e?!
:-)
De egyébként viccen kívül: ez a "szabály" kb. annyira igaz, mint hogy "vessző nélkül nem lehet hogy-ozni", meg a hasonlók.
vö. pl.:
Kivétel az ökölszabályod alól az, "amikor egy kérdés hiányos, azaz csak a lényeges szót mondjuk ki belőle, és ehhez tapad (hiszen mi máshoz is tapadna?) az -e szócska. Például: „Ezt nem bírod meginni.” „Nem-e?”"
#2-nek igaza van, #5 azt is leírta, miért: mert mindig az állítmányhoz kell kapcsolni. Persze az állítmány sok minden lehet. Egyvalami biztos - igekötős igéknél mindig az igéhez kapcsoljuk, sosem a magában álló igekötőhöz:
- Nem tudom, megérte-e.
- Nem tudom, megérte volna-e.
- Nem tudom, megnézzem-e.
- Nem tudom, ezt nézzem-e meg, vagy a másikat.
- Nem tudom, elkészült-e az ebéd.
- Nem tudom, nem készült-e el az ebéd.
(Tehát sosem meg-e nézzem, vagy el-e készült!)
És ahogy #6 írta, hiányos mondatoknál furcsa állítmányok is lehetségesek:
- Nem akarom. Nem-e?!
#7:
"Tehát sosem meg-e nézzem, vagy el-e készült!"
Sosem mondanak ilyet az emberek?
Nekem úgy tűnik, hogy csomóan igen. Nem jól figyeltem?
#9:
"Attól hogy sokan mondják, még nem helyes, az nem attól függ, hányan mondják."
Hanem mitől? Mi az, hogy "helyes"? Van helyesbeszélési szabályzat?
"Ha valami marhaság, az akkor is az marad, ha egy kivételével mindenki azt csinálja"
Az lehet, nyugodtan tarthatsz bármit marhaságnak, ez így sokkal érthetőbb, mint a "helyes".
A "helyes" úgy hangzik, mintha az, ami nem helyes ("helytelen"), az nem felelne meg valami szabályzatnak, vagy mintha nem beszélnének úgy az anyanyelvi beszélők.
Továbbá világítsd meg, kérlek, hogy mi szerepe van az említett "egy kivételnek"! Ha ő meghal (vagy átáll a "csordához"), akkor onnantól már helyes? / onnantól már nem marhaság?
Vagy csak annyi változik, hogy onnantól már senkinek sincs igaza az adott témában?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!