Légy szíves, a nem komoly kérdésekkel legközelebb a humor kategóriában örvendeztess meg minket, úgy könnyebb belőni, hogy érdemes-e rá időt szánni.
Köszönöm.
„Légy szíves, a nem komoly kérdésekkel legközelebb a humor kategóriában örvendeztess meg minket, úgy könnyebb belőni, hogy érdemes-e rá időt szánni.” - Ha komoly lenne, akkor is rossz a kategória. Helyesírás szempontjából a pisilnom is is jó, de a kérdező párja nem írja, hanem mondja.
Bár a pisilnom nyelvtanilag nem helyes, így leírva megfelelő. Písilnóm már nem lenne jó. :-)
Nekem voltak ismerőseim, akik azt mondták "Pisilnom kell" - győriek voltak. Valakitől olvastam, hogy Pécsett így használják a környezetében (bár én ilyet még Pécsett nem hallottam, az más kérdés, hogy nincs pécsi ismerősöm és, amikor leutazok, egy vadidegen nem fogja nekem az utcán ezt mondani. :D )
Amúgy, mivel magas hangrendű szó, ezért "e"-vel, pisilnEM.
mármint ha magas hangrendű, akkor e-vel "szabályos" – de a "szabályos" nem azt jelenti, hogy 'elő van írva' (hiszen nincs "helyesmondási szabályzat"), hanem hogy 'úgy szokott lenni'.
itt pl. láthatsz egy kupac magasat, amelyhez mélyet teszünk, pl. becsekkol, gründol, dekkol, lejmol:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!