Helyes szó a, , kielemezni"?
Tisztázzuk, mi az, hogy "helyes"?...
(A helyesírást illetően világos, és helyesírási szempontból helyes is – de gyanítom, hogy Te nem erre gondoltál. Vagy igen?...)
Nincs hivatalos nyilvántartás a magyar nyelv szavairól. Hogy valami "létezik"-e, az attól függ, hogy használják-e, megértik-e az anyanyelvi beszélők, amikor egymással kommunikálnak az anyanyelvükön. De hát az ilyen szavak szinte végtelen sokan vannak, még a legnagyobb szótárakban sincs benne minden szleng, szakkifejezés, magyarban használt idegen szó, tájnyelvi szó stb. stb.
Tehát nincs arról lista, hogy milyen szavak vannak a magyar nyelvben.
Vannak necces esetek, pl. egy-egy új, szokatlan, ismeretlen szó esetén, amikor még nem tudjuk, hogy az csak tévesztés-e, vagy tényleg egy új szó, ha új, akkor még nem tudjuk, hogy meggyökeresedik-e a nyelvben, vagy esetleg valami más szó lesz helyette... De a "kielemez" nem ilyen: azt sokan használják, mindenki érti, létezik.
Az más kérdés, hogy esetleg valakinek nem tetszik, hát ez szíve joga.
Nem tudom, mik azok az "egymásnak ellentmondó adatok" az interneten, amelyeket említettél, de gyanítom, hogy csak a véleményüket mondták el egyesek, hogy pl. "ki nem állhatják", "utálják", másoknak meg esetleg "bejön", "kifejezőnek találják"... Ha mutatsz példát, okosabbak leszünk.
Hogy leírva helyes-e: a helyesírási szabályok nem arról szólnak, hogy helyes-e leírni bizonyos szavakat (pl. azt hogy kaki vagy takony vagy bémeg), hanem hogy ha már leírjuk, akkor hogyan írjuk le.
Persze ezek nem kötelező szabályok, csak azokra az esetekre vonatkoznak, amikor valaki szeretné az akadémiai helyesírás szerint leírni a mondanivalóját. (Viszonylag ritkán kényszerül az ember ilyesmire, általában önkéntes alapon lehet ezt választani.) Van, aki csak tanácsadónak, ajánlásgyűjteménynek nevezi a szabályzatot. Ezt nyugodtan meg lehet tenni, végül is nem az számít, hogy hogy nevezzük, hanem hogy milyen szituban vagyunk. Amikor pl. érettségizünk, felvételizünk, szakdolgozatot adunk le, újságot szerkesztünk, akkor "vérre megy" /mehet, hogy tartjuk-e magunkat az "ajánlásgyűjteményben" foglaltakhoz... :-)
Az igék folyamatosan új igekötőket gyűjtenek, és némelyik szó a sztenderd nyelv része lesz, de nincs olyan határvonal, hogy akkor mostantól helyes. Bizonyos szavak csak egy-egy rétegnyelvben használatosak.
Amikor napilapnál és hírportálnál dolgoztam, a hivataloskodó megküld szót mindig átjavítottam elküldre, most viszont egy jogi tankönyvet szerkesztettem, amelyben benne hagytam – vagy háromszázszor szerepelt benne. Nyilván minden szaknyelvnek megvannak a maga különleges szavai.
Másik példa: olvastam olyan kifejezést, hogy „ráreagált a NATO-ra”, ez eléggé szemet szúrt, mert nagyon szlengesnek érzem. Én biztos nem engedtem volna így megjelenni.
Szóval nincs egyértelmű válasz arra, hogy helyes-e a kielemezni szó. Ha úgy érzed, hogy az igekötő nélküli változat nem fejezi ki a kívánt alaposságot vagy befejezettséget, tedd ki az igekötőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!