Mit jelent az -ici- ragunk?
Azt vettem észre, hogy utána általában közvetlenül -izmus/-ista rag kerül.
Például ott van a logicizmus, ami kizárólagos logikusságot jelent, ha jól tudom, tehát ebből azt a konklúziót vonnám le, hogy az adott -izmus kizárólagosságát jelenti. Biztos így van? Előfordulnak olyan szavak, amiben az -ici ragunk -izmus és -ista toldalékok nélkül szerepelnek?
Létezik logizmus is, bár annak kicsit más a jelentése, talán létezik klasszizmus, szkeptizmus, katolizmus is. Ugyanígy létezhetne nacionalicizmus és kommunicizmus is.
Nem?
Azért mert:
Chatolic, sceptic, classic... Ezek nem magyar eredetű szavak...
De: national.
Az idegen eredetű szótő kapja az -izmus/-ista végződést. Persze az írás és a kiejtés is a magyar nyelv szabályaihoz igazodik.
Amúgy az "ici" létezik a nyelvünkben, csak nem úgy mint ahogy a kérdező gondolja. Önálló jelentése nincs, de előtag lehet, és egyedül a pici szó követheti: icipici.
Ennek etimológiáját érdekes lenne kideríteni. Eredetileg azt hittem, erre kíváncsi a kérdező, de miután a kérdés leírását elolvastam, rájöttem, ő másra kíváncsi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!