Miért ír egyre több ember pont helyett felkiáltójelet minden mondata végére?
Facebook bejegyzések, hozzászólások között egyre többször futok bele, hogy nem a megfelelő írásjelet használják a mondat végén. Nekem is vannak helyesírási hibáim, elgépeléseim, de folyamatosan ilyenekbe futok bele Facebook csoportokban:
"Kisfiam 6 hetes! Császármetszéssel született! Nem tudtam szoptatni! Nem volt elég tejem! Nagyon pocakfájós! Már három különböző tápszert kipróbáltunk! A gyerekorvos szerint adjak neki probiotikumot! De nem használ! Ha este adom, akkor sem!"
"Múltkor találkoztam Lalival! Épp mentem bevásárolni a Sparba! Nagyon szomorú volt! Nem tudtam őt felvidítani! Tök depressziós! Úgy sajnálom! 5 napja szakított Andival! Visszaköltözött az anyjához!"
Nekem ez olyasmi, mint amikor a caps lock billentyűt benyomva hagyják és CSUPA NAGYBETŰVEL ÍRNAK MINDENT, MINTHA ORDIBÁLNÁNAK. (!) Viccet félretéve, miért használnak egyre többen felkiáltójelet egyszerű közléseknél? Vajon ezek az emberek a valóságban, élő szóban is mindig így hangsúlyoznak, hogy indokolt a felkiáltójel? Vagy a pontot nem találják a billentyűzetükön? Nem kötekedni szeretnék, csak tényleg nem értem az okát és nem tudom megszokni.
A facebook nem az a hely, ahol a hivatalos szövegírást szokták elsődleges szempontnak tekinteni. Ott még annyi elvárás sincs, mint ezen a honlapon. Ennyi erővel lehetne említeni a sok hangulatjel használatát, vagy pl. hogy sokan vessző nélkül írnak, így egybefolyik minden, de pl. azt is, hogy van aki ékezet nélkül ír mindent (hivatkozva arra, hogy a telefont használta).
Akár felhozhatnánk a sok angolos szlenget is. Mindenkinek más az, ami számára idegesítő, ennek alapján is meg lehet szűrni, hogy kinek a bejegyzéseit engedélyezed.
Persze ez is valójában egyénfüggő, mert vannak akik azért igényesek a fogalmazásukra.
Az persze más kérdés, hogy mostanában már egyre rosszabb a helyesírás is, ennek háttere szerintem is abban keresendő -ahogy már néhány válaszoló felhozta- hogy keveset vagy egyáltalán nem olvasnak az emberek.
Nyilván egy hivatalos levélben, vagy egy hivatalos e-mailben az a stílus nem engedhető meg, mint a face-en, így az ott tapasztaltakból kár lenne kiindulni.
Miért?
Mert a valóságban orrkarikát hord és lilára festeti a haját, hogy kitűnjön a többi közül.
A digitális szövegben meg a felkiáltójelekkel akar kitűnni a sokaság átlagából :-)
Mindenütt megfigyelhető, hogy ami régen a nyomatékot fejezte ki, az ma már bizonyos körökben általános. Említhető a felesleges felkiáltójelezés mellett a nagybetűzés, illetve az is, hogy ma már töltelékszónak számít a „nagyon”.
Ez a túlzó stílus nemcsak az írásjel- és szóhasználatban, hanem mondatok fogalmazásában is visszaköszön. Sokszor előfordul például, hogy egy szórakoztatónak szánt színházi műsort sem úgy hirdetnek, hogy kellemes kikapcsolódás, hanem úgy, hogy életre szóló élmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!