Hogy írjuk helyesen? Visszavan vagy vissza van?
Én külön írom. Egyébként a helyesírás ellenőrző is erre kér.
dellfil
"A van az nem ige"
Létigéről hallottál már?
Kérdező! Visszavan a helyes forma. Igekötő + ige.
Az e-nyelv egyik írása:
Egy ideje Pécsre költöztem, és feltűnt, hogy itt sokan azt mondják: “mennyi van még vissza”, vagy hogy “visszavan még tíz perc”. Valamiért ez nekem nagyon szokatlan, és sokkal inkább helyesnek érzem azt a kérdést, hogy “mennyi van még hátra”.
A Nyelvművelő kéziszótár (szerk. Grétsy László, Kemény Gábor, Tinta, 2005, 228.) a következőt írja a kérdésről: “A hátravan igének népies visszavan változata újabban a köznyelvben, pl. a sportközvetítések nyelvében is terjed: öt perc van vissza a félidőből. A választékos stílusban azonban a hátravan formát részesítsük előnyben!”
Bocsi kérdező, de látszik a válaszomból, hogy nem igazán acélos a nyelvtan tudásom. Az is látszik, hogy a "nyelvhelyesség" ellenörzőé sem az. :) (Nagyon "gépiesen" dolgozik. Nem kell mindig hallgatni rá, de legtöbbször azért célszerű...)
Tehát írd csak egybe, ahogy a tudorok javasolták. (Na ja, a "van" ige, ezért ha elötte az igekötő, egybe írandó vele. Nem tudom, van kivétel? Jó, azt sejtem, hogy ha közéjük ékelődik a... akkor külön írjuk öket.)
dellfil
pedig nekem a tiéd jobban tetszik :-) (külön)
na, nem helyesírás-ellenőrző miatt, arra nem hallgatunk :-) (és minimum megnézzük, hogy mivel indokolja – nálam azzal, hogy "az igekötő nem a segédigéhez tartozik"... miről beszél ez?? :-)
de nem merek állást foglalni... lehet igekötő is, határozószó is, nem igazán éles a határvonal...
megoszlanak a vélemények:
itt külön:
"még vissza van a jegyváltás, a névsorolvasás"
ebben is különírják (jó, ez már rég volt...):
itt meg egyben:
hát megfelelő indoklással meggyőzhető vagyok bármilyen irányban. :-)
kössz... ezt vágom, csak a konkrét mondatban nem segédige ugye. (tehát a kérdésem nem valódi kérdés volt, hanem csak költői kérdés, vagy inkább költői sóhaj, fájdalmas felkiáltás, indulatos kifakadás :-)
a víve pedig hosszú í:
– a 2012-es válaszban idézett szótár szerint is,
– az OH. szerint is,
– és a 2010-es válasz sem mondja, hogy rövid (csak a kérdésben volt röviddel, de a kérdéseket általában nem szokták korrektúrázni az e-nyelven).
"csak a konkrét mondatban nem segédige ugye"
Véleményem szerint épp emiatt kell egybe.
Hát számomra abból, hogy a kérdés rákérdez hogy így kell-e írni, és a válasz direkt utal a kérdésbeli alakokra, elég egyértelmű hogy azt állítja hogy a vive helyes.
Végül is mindegy, nem ez a kérdés.
> hát megfelelő indoklással meggyőzhető vagyok bármilyen irányban.
A "vissza van még a jegyváltás" esetében számomra a vissza szó nem értelmezhető a saját megszokott jelentésében, tehát szerintem hivatalosan egybe kell.
De lehet hogy ha nekem kéne akkor én is külön írnám + rosszul érezném magam miatta hogy hibás alakot terjesztek szándékoltan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!