Ez helyes így? Túl fiatal ahhoz, hogy.
Túl fiatal ahhoz, hogy az elhízás bármilyen betegséget okozzon nála.
Ez nem inkább azt jelenti, hogy a fiatal kora miatt nem is okozhat semmilyen betegséget nála az elhízás?
Én inkább így írnám:
Túl fiatal lenne ahhoz, hogy az elhízás bármilyen betegséget okozzon nála.
Szerintem ez jelenti azt, hogy korai lenne nála bármilyen betegség.
Túl fiatal ahhoz, hogy az elhízás bármilyen betegséget okozzon nála:
a fiatal kora kizárja a betegségeket
Túl fiatal lenne ahhoz...:
Most is előfordulhat, hogy betegséget okoz neki az elhízás, de még korai lenne, ilyen fiatalon még nem kellene, hogy megtörténjen.
De lehet, hogy csak én értelmezem így :)
Kicsit furcsa volt olvasni a cikkben szereplő mondatot, bár lehet, hogy nem is félreérthető.
Túl korai lenne még, hogy elhízzon, és emiatt bármilyen betegség kialakuljon nála.
Túl fiatal ahhoz, hogy az elhízás bármilyen betegséget okozzon nála.
Ez a két mondat számomra nem teljesen ugyanazt jelenti, de lehet, hogy valójában nincs különbség köztük... :)
na, most már megnéztem a cikket ("kénytelen" voltam :-), így már értem, hogy mi a gond.
csak a megoldásod ezen nem sokat segít (szerintem), mert az alig-alig jelent már, inkább csak árnyalatnyi különbség van az eredetihez képest.
egyébként az idézett rész "logikailag" jelentheti ezt is, azt is (kétértelműnek mondanám):
'A': jobban kéne vigyáznia magára (sajnos)
'B': kizárja a kora (hurrá)
én is a B-re asszociáltam, amikor csak csupaszon olvastam (itt a GYK-n), de a szövegkörnyezet nyilván segít:
"aggódik a pocak miatt" -> tehát nyilván nem "hurrá", hanem "sajnos".
mindegy, blikkbe jó lesz... :-)
ha mégis az a "feladvány", hogy kicsit egyértelműbb legyen – minél kevesebb átfogalmazással –, akkor az én megfejtésem:
"túl fiatal Ő MÉG ahhoz..."
ez "logikailag" ugyanazt jelenti, szerintem mégis egyértelműbb: ebben a formában már jobban illik az 'A' jelentéshez, és igaz ugyan, hogy kicsit "beszélt nyelvi" stílusú, de itt az pont jó, mert XY szavait idézik egy interjúban.
elfogadható így?... :-)
korrekció a tökéleteshez:
- alig-alig jelent már
+ alig-alig jelent mást
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!