Egyetembe járok miért nem helyes?
Figyelt kérdés
Szoktuk mondani, hogy "iskolába járok", "suliba járok", de magasabb intézményeknél mégis úgy mondjuk, hogy "főiskolára", "egyetemre". Ezeknél mi a szabály? Miért így alakult ki?2018. okt. 11. 19:28
1/4 anonim válasza:
Jó kérdés, én is csak tippelni tudok, a ba-be és a ra-re is helyzethatározók, de előbbit főleg belső helyszínekre, utóbbit pedig főleg külső helyszínekre, eseményekre, programokra használjuk.
Az ok talán abban keresendő, hogy általános és közép iskola, az egy helyszín(épület), ahova "be" is jársz, míg egyetem, főiskola, tanfolyam, az nem feltétlen jelent egy helyszínt, ahova ténylegesen be jársz, ennék elvontabb fogalmat(lehetsz levelezős, de ha nappalis vagy, akkor sem feltétlen jársz be, ill. ha be is jársz ez helyszínileg több helyet is jelölhet). Ha úgy tetszik, az "egyetemre" járás talán az "edzésre/úszásra", "előadásra/filmre", analógiájára épül, míg az "iskolába", pedig a "kondiba/uszodába", "színházba/moziba" analógiájára.
2/4 anonim válasza:
Gyakran nehéz megállapítani egy szó, szóhasználat eredetét. Például Nyíregyházán tartózkodom, de Pécsett élek. A kérdésre az első válasz megoldása valószínű.
3/4 anonim válasza:
Jogos kérdes, magamtól nem figyeltem fel erre, de nem tudom.
4/4 Andizsuzsi válasza:
Nincs benne logika, így alakult ki. Postára mész és boltba, Krétára mész nyaralni és Olaszországba. Mint ahogy Szegedre de Debrecenbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!