Magyar nóta vs. Magyarnóta. Melyik a helyes?
Külön nyilván van értelme, ez kétségtelen.
A kérdés az, hogy a magyarnóta mint főnév létezik-e.
Több helyütt láttam már egybeírva.
"mivel a magyarnóta egy műfaj, ezért a hatályos helyesírási szabályzattal ellentétben egybe írandó"
Ez még önmagában nem indokolja az egybeírást, ahogy az sem, hogy a fekete ribiszke egy növényfaj, vagy hogy az imádkozó sáska egy állatfaj.
Dönthettek volna úgy, de nem úgy lett.
[megjegyzem, az egybeírandó egybeírandó ;-) ]
"ahogy pl. a népdalt se írjuk külön"
nem jó hasonlat, mert a "magyar nóta" egy jelzős szerkezet (és mint ilyen, alapból különírandó, speciális esetekben egybe), a népdal viszont egy jelentéstömörítő összetétel, így ott fel sem merül a különírás lehetősége.
"Ha külön írjuk, kis lezserséggel magyar nótának minősül pl. Cseh Tamás vagy Bródy bármely dala, mert hiszen magyar dalok"
Igen, a szavak kifejezések többféle dolgot is jelenthetnek (és sokszor jelentenek is!) – a nyelv már csak ilyen.
"Ha visszatekintünk az elmúlt 80-100 évre abszolút zömmel az egybeírt alakot találjuk."
Hol?
"Ha a zöldséglevesport egybe kell írni, akkor a magyarnótát is bátran írhatjuk egybe - szerintem."
Ugyanúgy nem jó hasonlat: ez esetben sem merül fel a különírás lehetősége, ha a szó jelentését és a szerkezet fajtáját nézzük, mert ez is jelentéstömörítő... Vagy te meg tudnád indokolni a különírást?...
(Én meg, de nem én jöttem elő vele... ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!