Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Magyar nóta vs. Magyarnóta....

Magyar nóta vs. Magyarnóta. Melyik a helyes?

Figyelt kérdés

Külön nyilván van értelme, ez kétségtelen.

A kérdés az, hogy a magyarnóta mint főnév létezik-e.

Több helyütt láttam már egybeírva.

2018. szept. 5. 18:47
 1/6 A kérdező kommentje:
kis m-mel szándékoztam írni, de így sikerült...
2018. szept. 5. 18:48
 2/6 chtt ***** válasza:
100%
:n még nem láttam egybeírva (ami persze semmit sem jelent:), nem is írnám egybe, azt mta helyesírása is különírást javall: [link]
2018. szept. 5. 19:23
 3/6 chtt ***** válasza:
Hopp - javítás: Én még...
2018. szept. 5. 19:24
 4/6 BringaManó ***** válasza:
100%

külön

(az AkH.-ban is)

2018. szept. 6. 00:23
 5/6 anonim válasza:
Szerintem, a mivel a magyarnóta egy műfaj, ezért a hatályos helyesírási szabályzattal ellentétben egybe írandó, ahogy pl. a népdalt se írjuk külön. Ha külön írjuk, kis lezserséggel magyar nótának minősül pl. Cseh Tamás vagy Bródy bármely dala, mert hiszen magyar dalok, de nem magyarnóták. Ha visszatekintünk az elmúlt 80-100 évre abszolút zömmel az egybeírt alakot találjuk. Ha a zöldséglevesport egybe kell írni, akkor a magyarnótát is bátran írhatjuk egybe - szerintem.
2023. jún. 20. 17:31
 6/6 BringaManó ***** válasza:

"mivel a magyarnóta egy műfaj, ezért a hatályos helyesírási szabályzattal ellentétben egybe írandó"

Ez még önmagában nem indokolja az egybeírást, ahogy az sem, hogy a fekete ribiszke egy növényfaj, vagy hogy az imádkozó sáska egy állatfaj.

Dönthettek volna úgy, de nem úgy lett.

[megjegyzem, az egybeírandó egybeírandó ;-) ]

"ahogy pl. a népdalt se írjuk külön"

nem jó hasonlat, mert a "magyar nóta" egy jelzős szerkezet (és mint ilyen, alapból különírandó, speciális esetekben egybe), a népdal viszont egy jelentéstömörítő összetétel, így ott fel sem merül a különírás lehetősége.

"Ha külön írjuk, kis lezserséggel magyar nótának minősül pl. Cseh Tamás vagy Bródy bármely dala, mert hiszen magyar dalok"

Igen, a szavak kifejezések többféle dolgot is jelenthetnek (és sokszor jelentenek is!) – a nyelv már csak ilyen.

"Ha visszatekintünk az elmúlt 80-100 évre abszolút zömmel az egybeírt alakot találjuk."

Hol?

"Ha a zöldséglevesport egybe kell írni, akkor a magyarnótát is bátran írhatjuk egybe - szerintem."

Ugyanúgy nem jó hasonlat: ez esetben sem merül fel a különírás lehetősége, ha a szó jelentését és a szerkezet fajtáját nézzük, mert ez is jelentéstömörítő... Vagy te meg tudnád indokolni a különírást?...

(Én meg, de nem én jöttem elő vele... ;-)

2023. jún. 21. 08:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!