Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "El kell menjek . ", "Meg...

"El kell menjek . ", "Meg kell csináljam . " - helyes így?

Figyelt kérdés
Mintha egyre jobban terjedne ez a fajta kifejezésmód... Én inkább az "el kell mennem" vagy az "el kell, hogy menjek" kifejezést használnám.
2018. szept. 11. 11:43
 1/7 anonim ***** válasza:
2018. szept. 11. 11:58
 2/7 anonim válasza:
52%
Nem tudom, hogy szabályos-e, de rettenetesen zavaró és nagyon csúnya kifejezésmód, a legalja emberek és a tanulatlanok szoktak így beszélni, mástól meg nem igen hallom. Sajnos ilyen ügyfélkörrel dolgozunk és innen (is) a tapasztalat.
2018. szept. 11. 12:08
 3/7 anonim ***** válasza:
61%

"el kell hogy menjek"

Az egyetlen eset, amikor a hogy elé nem kell vessző.

2018. szept. 11. 12:58
 4/7 Bubuka508 ***** válasza:
68%
A 2-es téved, nem alja beszédmód ez, hanem bizonyos nyelvjárásbeli kifejezésmód. Tehát ha úgy vesszük, ez is helyes, ugyanúgy, mint el kell mennem, vagy el kell hogy menjek. Hogy egyeseket zavar, az magánügy. Engem is zavar az a (ma már tényleg csak alja népek és elmaradott emberek által használt) ragozás, hogy pl. "csináli", "akari", "húzi" stb. Pedig igazság szerint ez a fajta ragozás valamikor nem volt helytelen, a régi magyar nyelvet így beszélték. De ez évszázadokkal ezelőtt volt, azóta változtak a nyelvtani szabályok.
2018. szept. 11. 20:24
 5/7 BringaManó ***** válasza:

Hogyhogy "helyes"?

Így beszél a magyar anyanyelvű beszélők jelentős része.

(Azt a másik GYK-linken lévő #9-es kommentet meg el kéne felejteni, "furcsa" dolgok vannak benne... Mintha ő is meg akarná mondani az anyanyelvi beszélőknek, hogy mit hogyan "helyes" mondani...)

2018. szept. 11. 23:20
 6/7 anonim válasza:
Hogy helyes-e, az jó kérdés (szerintem nem, értelmetlen hangzása van), mindenesetre nekem is nagyon bántja a fülemet, amikor (sajnos egyre gyakrabban) hallom... :|
2023. jún. 18. 21:41
 7/7 BringaManó ***** válasza:
100%

Nem, hogy helyes-e, az kifejezetten rossz kérdés.

Ha bántja a füledet, az talán nem nagy gond. (De ha esetleg szeretnél megszabadulni ettől a zavaró érzéstől, akkor gondolj bele, hogy az ő nyelvük pont annyira különbözik a tiédtől, mint amennyire a tiéd az övéktől ;-) – és az egyik nyelvváltozat sem felsőbbrendű.)

Az mindenesetre rendes dolog, hogy pusztán emiatt a fülbántás miatt még nem mondod rá azt, hogy helytelen. Sokan nem képesek ennyire disztingválni. :-)

2023. jún. 19. 00:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!