Hogy van helyesen a 'csuklani' ige, felszólító mód E/2 személyben?
ne csukolj XD
De komolyan, nincs felszólitó módja max igy: kérlek hagyd abba a csuklást! :)
Ezt a kérdést osztálytársaim egyszer feltették a nyelvtantanárnak. Ő nem tudott rá válaszolni, így jöttem én, és baromi büszke voltam magamra, hogy tudtam rá válaszolni :)
Szóval a csuklani igének nincs felszólító módja, mert szükségtelen. Minek szólítanál fel valakit arra, hogy csukoljon (csukoljon, hoppá, itt a kis pimasz!)? Viszont kötőmódja van, és a kötőmód alakilag a felszólító módnak felel meg a magyar nyelvben. Kötőmódra pedig minden igének szüksége van, pont az ilyen jellegű mondatokban, mint ez itt, kettővel feljebb.
csukolj :D valójában nincs neki, és több ilyen szó is van... most amikor örülsza viharnak: "dörögj! villámok cikázzanak!" itt sincs "villámolj" :D (bár a csukolj -al ellentétbena villámolj -t elfogadja a gépen a szótár... ki érti ezt? :D)
és van még egy nagy rejtély is, amit még 8.-ban kaptunk házi feladatban... találjunk -ákony végződésű szót, mert a tanárnak nem jutott semmi az eszébe xD Na, olyan sem létezik :D mindenki az -ékony -t módosította mozgékony ->mozgákony tűnékeny->tűnákony xD
" találjunk -ákony végződésű szót, mert a tanárnak nem jutott semmi az eszébe xD Na, olyan sem létezik :D "
mákony:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!