Mikor használhatunk E/3-ban, felszólító módban k ragot?
Figyelt kérdés
bocs, ha nem egyértelmű a kérdés, ilyesmikre gondolok: egyék, pihenjék, írjék, történjék...van valami szabály, hogy ezeket mikor szabad használni?2011. szept. 16. 19:31
1/5 anonim válasza:
Bármelyik igénél használhatod, csak archaikusan hangzik. A hihetetlenül életszerű Szomszédokban elhangzott ez a mondat: "Kihoztam a szemetet, hogy ne büdösödjék."
2/5 anonim válasza:
Az "ikes" igéknél, nem bármelyik igénél. Ha nem ikes igénél használják, az egyszerűen hiperkorrekció, de az, hogy ma már az ikes igéknél se nagyon használják, mutatja, mennyire nem fontos már ez aragozási szabály.
3/5 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat, én mindig ezt szoktam pedig használni, ezek szerint nem ritkán helytelenül
2011. szept. 16. 20:03
4/5 anonim válasza:
LEbeszélném a kérdezőt arról, hogy olyasmit állítsék, hogy mindig ezt használja, ha nem igaz. Legfeljebb gyakra. A nem ikes igéknél elég erőltetett.
5/5 anonim válasza:
én csak annál szoktam hallani, hogy „nyugodjék békében”, de ott is egyre ritkábban, és nem is tudom, mennyiben minősül felszólításnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!