Melyik a helyes többes szám második személyben? Nőttök, vagy nőtök?
Figyelt kérdés
És egy magyarázatot is szívesen vennék hozzá. :)2011. jún. 25. 12:51
2/7 anonim válasza:
"67. A hosszú magánhangzóra végződő igéknek -sz és -tok, -tök személyragos alakjait, valamint j hangzós toldalékú kijelentő és felszólító alakjait – ingadozó kiejtésük ellenére – a t, az sz és a j betű megkettőzése nélkül írjuk: ró, rósz, rótok, rója, rójuk; nő, nősz, nőtök, nőj; rí, rísz, rítok, ríjon; stb."
3/7 anonim válasza:
Nőtök, mert a gép nem húzza alá piros csíkkal.
4/7 anonim válasza:
Nőttök = növekedtek
Nőtök = csajotok
5/7 anonim válasza:
Kedves Reira7!
Lemon7 megadta a tökéletes választ az Akh. vonatkozó részével. Tehát a "nőtök" alak helyes, még ha némelyek hosszan is mondják a "t" hangot.
Úgy látom, az előttem szóló válaszolónak az Akh. nem elég hiteles, vagy nem hajlandó "megalázkodni" a helyesírási szabályok előtt. :-)
A szó mindkét jelentése esetén a "nőtök" a helyes alak.
A 76 %-os válaszban az indoklás szerintem elég vicces, kár volt lepontozni, még ha az illető nem is viccnek szánta. - Tudom, nem csak Te pontozol, így ne vedd magadra! :-)
6/7 anonim válasza:
Lepontoztatok? Szemetek!
Én csak viccnek szántam!
7/7 anonim válasza:
szerintem vicces volt :'D
már én is ezt akartam írni xD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!