Mit jelent az, hogy " menttel "?
#1-es, ez a jöttmenttel példa nagyon jó, erre nem is gondoltam.
Ez az a szó ami önmagában nemigen használatos. Kicsit erőltetett lenne a használata.
Nem erőltetett, csak az a kontextus ritka, mikor a ment szó ilyen jellegű ragozása előfordul. Attól, hogy ritka, attól még cseppet sem erőltetett. Semmi erőltetettséget nem érzek azzal kapcsolatban, ha megjegyzem, hogy másnak a jött szó ragozásával van problémája, neked meg a menttel.
#3: Nézd, ne menjünk bele a jött ige ragozásának furcsaságaiba, maradjunk a *mentnél*. A jött szónak is vannak elsőre furcsának tűnő ragozott alakjai ugyanúgy, ahogy a *mentnek*. A jött szóhoz is lehet sokféle ragot fűzni ugyanúgy, mint a *menthez*.
#5: Nem kell félni a jött ige ragozásától, ahogy a menttől sem.
#1: nem nyert, mert hasonló értelemben önmagában nem állhat
#2: nem nyert, mert ilyen esetet "nem enged" a spellchecker, pl. ha beírod, hogy megyekkel, akkor már nem ilyen "engedékeny" :-)
#3: persze, van toldalékoló algoritmus – a kérdés inkább az, hogy a ment-et miféle dolognak tekinti, amelyhez lehet ilyeneket kapcsolni?...
#4: a spellchecker szempontjából a használat gyakorisága irreleváns... legalábbis az ilyen egyszerűbbeknél, mint a Wordé, a Chrome-é vagy a Firefoxé... :-)
– pl. ezek az -é toldalékos formák sem gyakoriak, a Word mégsem húzza alá azt, hogy Word/Wordé, a Chrome csak azt húzza alá a három közül, hogy Chrome/Chrome-é (XD), és a Firefox nyert: ő mindegyiket elismeri létező szóként. :-) Pedig ritkák.
#5: igen, valóban ez is a "toldalékoló algoritmus" elméletet támasztja alá, vagyis tud hangrendet illeszteni. :-)
de ez még nem magyarázza a rejtélyes jelenséget...
#6: ugye? ugyeugye. szóval akkor ugye mégsem.
#7: szerinten nem nyert, vö. #2
Az ilyen metanyelvi használatot a spellcheckerekbe nem szokás beépíteni... ami persze nem jelenti, hogy ne lehetne ilyet mondani vagy írni, csak ilyenkor tudni kell, hogy ezzel elhagytuk a spellchecker "felségterületét". :-)
Ráadásul az #5-re írt példád kicsit sántít, így lenne pontos:
"Nem kell félni a jött ige ragozásától, ahogy a mentétől sem."
#8: így van – és abban is aláhúzza az utolsó szót, mert annak a szintaxisa is olyan, hogy csak metanyelvileg értelmes. :-)
A helyes megfejtés pedig (legalábbis szerintem :-) az, hogy a "ment" nem igeként, hanem melléknévi használatban látható el az említett toldalékokkal.
Vagyis ha a -t nem a múlt idő jele, hanem a befejezett melléknévi igenév képzője, akkor úgy már lehet ez egy melléknév, amelyhez már tehetők szabályosan ilyen toldalékok. Az már más kérdés, hogy van-e értelme, tudunk-e vele életszerű példamondatot mondani – de egy spellcheckert ez a kérdés teljesen hidegen hagy. :-)
Na jó, azért megpróbálom:
"Egy jól működő iPhone érdekelne, de egy gajra menttel mit csináljak?..."
"Melyik barátodhoz akarsz hozzámenni, lányom? Ahhoz, akivel mindennap találkoztok, vagy az Amerikába menthez?..."
"Egy megvalósuló tervnek jobban örülnék egy füstbe mentnél..."
"Jobban örülnék egy olyan autónak, amelyet csak egy kicsit megkarcoltak, mint egy falnak mentnek..."
"Mindkét cégemtől szeretnék megszabadulni: a jól menőtől is, mert a csődbe menttől is."
----
Amúgy érdekes módon ez a ment épp egy olyan szó, amely másik jelentésben is lehet melléknév: 'mentes'. (Persze általában régies/irodalmi használatban.) Példák a netről:
"Ha ezen maláta mellczukorkákat elébb ismertem volna, most mellbajomtól ment lennék."
"Ha lánggal élhetnék, mint olaj éghetnék szerelmemben, semmivé lehetnék, bűnömtől ment lennék, szemérmemben."
"Ingyen strandra lányok mentek, előítélettől mentek, estefelé arra mentek, én már fuldoklókat mentek."
"kétszer nyolcvanhatszor hat (1032) hónapon át ment voltam a fájdalomtól"
"Adótól, adósságtól mentnek lenni."
"Ment vagyok minden gyanutól."
"Ment vagy-e már a katonaságtól."
"bűntől ment ember"
"mentté teszlek a büntetéstől"
Egyébként ez utóbbi linken írva vagyon, hogy ez a "ment" tkp. szintén a megy igéből származik, de ezt ma már szerintem nem érezzük: én azt gondoltam volna, hogy a mentes-nek a rövidebb formája a ment', de úgy tűnik, hogy ez utóbbi volt előbb... :-)
Bocsi, de egy szó létét nem a spellchecker dönti el. A menttel az általam leírt példamondatban nyugodtan használható.
" Nézzük meg, mi a különbség a ment s a járt között. A menttel azt fejezzük ki, hogy..."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!