Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A "jössz" és "jösztök" így...

A "jössz" és "jösztök" így van helyesen írva?

Figyelt kérdés
2018. júl. 9. 11:44
1 2 3
 1/21 anonim válasza:
92%
Jössz-Jöttök...szerintem, bár én jösztökként használom...szép is a szabolcsi tájszólás😁
2018. júl. 9. 11:55
 2/21 anonim válasza:
47%
Olyan szó nincs, hogy jösztök.Eddig én még csak BAZ megyében hallottam, hogy a jöttök helyett jösztöket mondtak. A jössz így helyes.
2018. júl. 9. 11:56
 3/21 anonim ***** válasza:
85%
gyüttök?
2018. júl. 9. 12:00
 4/21 anonim ***** válasza:
67%

"Olyan szó nincs, hogy jösztök."

Szerintem erről annak a kb. 200ezer BAZ-megyeinek más a véleménye ;-)

2018. júl. 9. 12:15
 5/21 anonim ***** válasza:
88%

A tájszavak, szlengszavak s egyebek is szavak ám, nemcsak a hivatalos magyar irodalmi nyelv szavai.

Attól még én jöttöket mondok, igaz, közöm sincs BAZ megyéhez. De megértem és elfogadom a másikat is.

2018. júl. 9. 12:32
 6/21 anonim válasza:

Én is "jösztök"-ként használom

Szabolcsi vagyok

2018. júl. 9. 13:32
 7/21 anonim ***** válasza:
75%

"Szerintem erről annak a kb. 200ezer BAZ-megyeinek más a véleménye ;-)"

Meg az "ingyér" (néha "ingyé"), "sürvén", "vagyol", stb. szavak is kb. ugyanannyi ember szerint léteznek, ellenben a sem nyelvtanórán nem díjazzák a használatukat, és a helyesírási szótár szerint sem léteznek.

Kétségtelen: amit az ember használ, az létezik. De egy tájnyelvi forma esetén nincs értelme a helyesírásról beszélni, hiszen a hivatalosan szabályozott irodalmi nyelvben nem is létezik.

2018. júl. 9. 15:03
 8/21 anonim válasza:
15%
Hetesnek adok igazat. Attól még h pár vidéki használ ilyen (elnézést a kifejezésért) paraszt szavakat, hivatalos nincsenek ilyen szavak.
2018. júl. 9. 15:24
 9/21 anonim válasza:
Hivatalosan *
2018. júl. 9. 15:25
 10/21 anonim ***** válasza:
64%

"hivatalos nincsenek ilyen szavak" - szólott a hivatalnok, leporolta könyökvédőjét, megigazította orrán az okulárét*, és a szelektív hulladékgyűjtőbe dobta a tájszavak, tájszólások könyvet.

------------

*: 1. Régies: Látásjavító eszköz, szemüveg, pápaszem

2018. júl. 9. 15:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!