Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy írjuk a csuklik szót...

Hogy írjuk a csuklik szót felszólító módban helyesen?

Figyelt kérdés
Ne csukolj, ne csuklódj, ne csuk.... Inkább nem folytatom.

2018. jún. 29. 15:35
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

10.! Aranyos vagy, hogy írtál, de pont arra gondoltam, hogy a ne szó szerepeljen a felszólító módban.

Egyébként rájöttem, hogy a legjobb, ha megijesztem, tuti abbahagyja. :D :D (Irónia saját kérdésemre.)

Köszönöm a válaszokat, már ne írjatok!

2018. jún. 29. 19:01
 12/14 anonim ***** válasza:
Azért nincsen felszólító alakja,mert a csuklást nem lehet akaratlagosan befolyásolni,nem úgy,mint az evést,ivást.Szóval itt nem az ikes igékre vonatkozó szábály van érvényben.
2018. júl. 18. 16:55
 13/14 anonim ***** válasza:

A #12-es válasz butaság.

Idézek egy nyelvművelő cikkből:

„Meglepő, milyen sokan állítják magabiztosan, hogy ezeknek az igéknek nem létezik felszólító módú alakjuk. Sőt, vannak, akik ezt hajmeresztő módon megpróbálják megideologizálni: azért nincs, mert ezeket az igéket nem is lenne értelme felszólító módban használni, hiszen nem tudjuk arra kérni a másik embert, hogy kezdjen el csuklani, nem mondhatjuk a vonatnak, hogy térjen le a sínről, és nem tudjuk megkérni a társunkat, hogy legyen kedvére való az étel. Pedig a felszólító módú igéket nemcsak felszólító mondatban, hanem a kötőmódú tagmondatokban is használjuk.

Természetesen létezik és helyes a csuklik, siklik, ízlik ige felszólító módú alakja: csukoljon, sikoljon, ízeljen. »Adok egy kis vizet a babának, hogy ne csukoljon«; »Muszáj volt behúzni a vészféket, hogy ki ne sikoljon a vonat«; »Jó sok zöldséget tettem a levesbe, hogy ízeljen« – ezekben a példamondatban a legkritikusabbak sem találhatnak kivetnivalót.”

Itt pedig Grétsy László okfejtése arról, hogy nem kell félni a csukoljon igétől és társaitól. (A műsor első két percét érdemes megnézni.)

https://www.youtube.com/watch?v=BSIEaxmscCo

2022. okt. 10. 22:14
 14/14 anonim ***** válasza:
A kérdésre a válasz tehát: csukoljak, csukolj(ál), csukoljon, csukoljunk, csukoljatok, csukoljanak.
2022. okt. 10. 22:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!