Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Azért, hogy lássa mondatban...

Azért, hogy lássa mondatban miért van felszólító mód? Mely nyelven van még így?

Figyelt kérdés
2016. jún. 11. 10:46
 1/2 GLadislaus ***** válasza:

Néha lehet olvasni olyat, hogy ilyen esetekben tulajdonképpen kötőmód van, csak az alakilag (többnyire)megegyezik a felszólítómóddal.

Lásd itt: [link]

2016. jún. 11. 11:19
 2/2 BringaManó ***** válasza:

én tkp. meg tudom érteni ezt a "magyaros" megoldást, hiszen van némi rokonság a felszólító mód, és a kötő mód között:

"Azért mész oda, hogy lássad."

ez a "hogy + felszólító mód"-os dolog a célhatározói mellékmondat – ha jól mondom –,

vagyis a mondat értelme, hogy 'te a célból mész oda, hogy lássad', vagyis 'te úgy éred el a célodat, ha odamész'.

namost ha nem csinálunk belőle ilyen összetett mondatot, csak egyszerűen megmondom neked, hogy érd el a célt, akkor is azt mondom:

"Lássad!"

mondok másikat:

"Azt szeretném, hogy szeress."

itt is tkp. az a célom ("a kívánságom célja"), hogy szeretve legyek.

ezt egyszerű mondatban is ugyanígy fogalmazom meg:

"Szeress!"

(Kicsit hasonlít ez ahhoz, hogy a magyarok sokszor idegen nyelvben elvétik a mellékmondati szórendet, és kérdőmondatként fogalmazzák meg, mert magyarul is úgy van, pl. nem tudom, mikor megyek haza.

Erre is igaz, amit fentebb mondtam: ha csak a második felét fogalmazom meg, akkor sima kérdés, tehát "logikusabb" a magyar megoldás – persze nyilván csak az én magyar agyamnak... :-)

2016. jún. 15. 03:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!