A "színésznek" szó milyen határozószó?
Szerintem ez egy ragos főnév, vagyis a szófaja nem határozószó, hanem főnév. (Javítsatok ki, ha tévedek!)
"A -nak/-nek határozóragot datívusi ragként tartja számon a szakirodalom, holott a háromféle datívusi vonatkozáson túl, hely-, képes hely-, négyféle állapot-, tekintet-, állandó-, cél-, okhatározói , sőt birtokos jelzői és birtokos jelzői értelmezői ragként is funkcionál."
Ha most éppen határozó(rag)ról beszélünk – tehát ha a mondatban határozó szerepű lesz –, akkor sem tudjuk, hogy milyen, ezt csak a mondat ismeretében tudnánk eldönteni.
Nem határozószó (mint szófaj), de határozói szerepe lehet egy mondatban.
Alapesetben lehet pl. részeshatározó, de funkcióját tekintve több dolgot kifejezhet. Ezek (pl. birtokos szerkezet) a részesesetet vonzzák.
+
Pl. mondatbeli szerepe szerint:
A színésznek adtam. - részeshatározó
A színésznek van. - birtokos
Az egy mondatrész, és ahogy már írtam, több funkciója lehet a részesesetnek. Egyik a sok közül az essivusi állapothatározó.
Pl: Színésznek áll a világ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!