Megszólításban az üdvözlőszó után teszünk vesszőt? Tehát "Szia, Orsi", vagy "Szia Orsi"?
tehát, nem
az elöättem író írta jól
a magyar helyesírás szerint
Szia Orsi! felkiálltó jel megy utánna.
az angolban van vesszö de a következö sor már kisbetüvel kezdödik.
Hello Orsi,
we going ...
Ne kavarjuk a dolgokat az angol írásmóddal, itt most nem arról van szó!
Az ilyen üdvözlések helyesírása valóban problematikus: a köszönés ugyanis önálló tagolatlan mondatként kapcsolódik a megszólításhoz, amely önmagában szintén alkothat tagolatlan mondatot. A helyes írásmód ezért a köszönést és a megszólítást vesszővel elválasztó változat (A magyar helyesírás szabályai. 254. szabálypont), mivel pragmatikai szempontból azonban ezek az elemek együttesen valósítják meg az üdvözlés, a kapcsolat megnyitásának beszédaktusát, a hétköznapi írásgyakorlatban szerepet kap a vessző nélküli változat is.
254. szabálypont: a mondat elején vagy végén álló üdvözléseket, megszólításokat vesszővel választjuk el az alanytól.
És a pl. 'szia', a 'szeretlek' végül is megszólítások, üdvözlések.
Amúgy eddig én is így írtam és néztem is, hogy miért nem tesz mindenki más vesszőt, el is gondolkoztam, hogy vajon én írom-e helytelenül, de most már megvan a válasz: jó, ha ott van a vessző ;)
OMG, 2008-ban még nem volt "állandó szakmai felügyelet" (pl. Berta ;-) ebben a kategóriában?...
Válasz: Természetesen kell vessző közéjük.
#1: Tévedés.
#2: Tévedés (ami a magyar helyesírásra vonatkozik).
#3: a "felettébb intelligens" nem jelenti, hogy tud és akar helyesen írni. (Mint látjuk.)
#4: Tényleg kell. De az tévedés, hogy "vessző nélkül is helyes".
#5: Na, itt már jó nyomon járunk, de:
"pl. a 'szia', a 'szeretlek' végül is megszólítások, üdvözlések" -- Nem, a ‘szeretlek’ nem az.
A 254. pont stimmel (sőt a 255. is ugyanennek a kiegészítése), és ennek alapján "Szia, Orsi!"-ba ‘duplán’ kell a vessző, hiszen az első fele üdvözlés, a második fele megszólítás...
#7: Éljen! Végre valaki.
#8: OK, akkor tehát tudod, hogy mi a szabályos (‘helyes’). Na, akkor javaslom, hogy a Helyesírás kategóriában elsősorban azokat a megfejtéseket osszuk meg egymással, amelyeket "fogalmazásban" is használnánk (a ‘facebooknyelvezetet’ tekintsük kiegészítő kisszínesnek :-).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!