A kellesz szót lehet használni jövő idejű mondatokban?
Azon vitázunk haverommal, hogy helyesek-e így a mondatok:
- Ki kellesz pakolni a szekrényből.
- El kellesz használni a festéket,mert beszárad.
Mert szerintem ez tájszólás, és én soha nem használtam így. Helyette így mondanám:
- Ki kell pakolni a szekrényből.
- El kell használni a festéket, mert beszárad.
És természetesen ha van időpont, akkor azt is beleraknám, pl. jövőhéten, vagy legközelebb stb.
Mivel a kérdés a jövő időre vonatkozik, én így mondanám (a mondat végén pedig felkiáltójel, mert felszólítás):
- Ki kell majd pakolni a szekrényből!
- El kell majd használni a festéket, mert beszárad!
Illetve, ha jól sejtem E.sz. 2-ik személyről van szó:
- Ki kell majd pakolnod a szekrényből!
- El kell majd használnod a festéket, mert beszárad!
Illetőleg "fog kelleni", ha már jövő idő.
A kellesz az vagy valami nagyon távoli dialektus, vagy nemesen egyszerűen helytelen ebben a kontextusban.
Nyíregyháza környezetében hallottam, hogy pl. nem 'át megyünk valakihez' (azaz át megyünk hozzá), hanem 'át megyünk náluk'.
Nekem az előzőhöz képest ezt is rendesen fájó olvasni, pedig nyilván helyes.
A "kellesz" jövő idejű használata az északkeleti nyelvjárásban mindennapi jelenség. Én a Nyírségből jöttem, ezért számomra ez a megszokott forma (habár már régóta a fővárosban élek).
Szabolcsban és Borsodban mindennapi jelenség ez a szóhasználat, de Erdélyben is használatos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!