Van a Bükkben egy hegy, aminek mostanában elég idiótán kezdik írni a nevét. Vajon mi az igazság? Hogyan kell (ene) helyesen írni a hegy nevét? Bővebben lent!
Bél egy nemzetség volt a honfoglaló magyaroknál. Ezen a területen kaptak szálláshelyet. A Bélapátfalva elnevezés is innen ered. Azaz a Bél nemzetség területén felépült apátság vonzáskörébe tartozó falu.
A Bükk ezen részén sok a sziklaalakzat, amelyet a népnyelv egyszerűen "kő" néven illet. Ilyenek a Bél-kő, Pes-kő, Őr-kő, Oltár-kő, Istállós-kő többek között. A Bél-kő tehát kötőjellel írandó, jelentése: Bél nemzetség szálláshelyén emelkedő szikla. A helyesen kötőjellel írt nevek bizonyos helyzetekben elvesztik a kötőjelet, mint például a Bélkő gerinc, amely egy sziklás hegygerinc a csúcstól kelet felé. Ez a forma később közhasznúvá válhat, ezért helyes írásmód lesz a Bélkő is a sziklacsúcs megjelölésére. Tehát mindkét írásmód helyes, nem idióta. Csak a régi magyar történelmet kell ismerni hozzá. Természetesen a János hegy semmiféle analógia alapján nem jöhet szóba. Az János, egybe írva, mert egy tulajdonnevet így írunk.
#4 mindent elmondott,
és szerintem sincs értelme a kérdésfeltevésekben ezeknek:
"függetlenül attól, hogy most a BÉLKŐ-ben a kő külön választható"
"ha elvonatkoztatunk, hogy nincs a nevében a KŐ"
Ez kb. annyira értelmes, mintha azt írnád, hogy a "Duna-part"-ot akkor is kötőjellel kell-e írni, ha elvonatkoztatunk attól, hogy a "Duna" tulajdonnév...
1. ez is lehet
2. az is lehet, hogy változott (van ilyen)
3. az is lehet, hogy a mostaniak tévednek, és igazából Bélkő-hegy,
vagy lehet, hogy nem tévednek, csak ők lazán Bélkőnek szólítják (mintha mondjuk a Szilas-patak helyett azt mondanám, hogy elmentem a Szilashoz).
Nem tudom. Amennyit én hozzá akartam szólni, annak csak az volt a lényege, hogy a Bél-kő / Já-nos "párhuzam" teljesen fals, azt felejtsük el, nincs értelme.
A Jánosból sosem lesz Já-nos, a Bélkőből viszont könnyen lehet Bél-kő (és viszont). :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!