Régen a 11-et, hogy mondták?
Figyelt kérdés
Mint a 12-t - tucat
Kerestem, de sehol nem bukkantam rá.
Segítségeteket előre is köszönöm!
2017. aug. 24. 11:58
2/15 anonim válasza:
És hogy fogják majd mondani a 6*10^24-t, ha a 6*10^23-t most mólnak mondják?
3/15 anonim válasza:
régen se úgy számoltak, hogy "11, tucat, 13...", szóval jó nagy hülyeséget kérdezel.
4/15 anonim válasza:
Mennyire régen?
Olyan nagyon-nagyon régen úgy hogy úúúááárrghhh.
5/15 A kérdező kommentje:
Elfelejtettem oda írni, hogy értelmes és hasznos válaszokat várok. Ja, és talán a tudatlanokba nem kéne rögtön bele rúgni :)
2017. aug. 24. 13:06
6/15 anonim válasza:
Úgy, hogy 11. Nem volt minden egyes számra egy külön szó.
7/15 anonim válasza:
Nem kérdez hülyeséget, hiszen nagyon sok nyelvben 12-ig önálló (azaz nem szabály alapján generált) neve van a számoknak. És mivel régebben a magyarban is bevett volt a tucat, így teljesen jogos kérdés, hogy volt-e a 11-re is külön szavunk.
De nem volt.
8/15 2*Sü válasza:
Régen – Mezopotámiában, Egyiptomban – használatban volt 12-es – illetve 60-as –számrendszer is. Ezek előnye, hogy egy kerek szám osztható 2-vel, 3-al, 4-el, 6-al – a 60 esetén 5-el is –, míg a tízes számrendszer kerek száma csak kettővel és öttel osztható. Illetve egy 12 részre osztott kötéllánccal ki lehet mérni egy 3,4,5 oldalú derékszögű háromszöget, mert 3²+4²=5², és 3+4+5=12. Ennek emlékét például az órák mind a mai napig őrzik is. Illetve sok nyelv is őrzi ezt, ott külön szó van a 11-re és 12-re. A magyar nyelv viszont a 10-es számrendszer épült be, a 12 – mint a 12-es számrendszerben kitüntetett, kerek szám – idegen eredetű szóként meghonosodott (ez a tucat), de az érdektelenebb 11-esre nem vettünk át idegen szót.
9/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm, megértettem :)
2017. aug. 24. 15:06
10/15 anonim válasza:
> „És hogy fogják majd mondani a 6*10^24-t, ha a 6*10^23-t most mólnak mondják?”
Amúgy az a dekamól, ha következetesen használjuk az SI-prefixumokat…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!