Helység vs. Helyiség?
A véleményeteket kérem.
Egy kérdésre adott válaszom után ezek történtek:
Eredeti kérdés: Csíkszeredán élnek medvék?
Én: Csíkszeredán nem, de Csíkszeredában igen
Kérdező privátban megkeres: Azért neked sem ártana egy kis nyelvtanórai ismétlés. Helyiség név nem lehet birtokos jelző.
Én privátban: Erdélyben úgy mondják, hogy CsikszeredáBAN. Te ezt nem tudtad, én kijavítottam. Ennyi a történet.
Egyébként ha valakinek vissza kellene menni a suliba, az te vagy, mert nem ismered a különbséget a helység és a helyiség között... Az utóbbi szót használtad, holott az előbbi a helyes ebben az esetben.
Erre a kérdező privátban: Ha nem szólalsz meg nyelvtan ügyben, akkor bölcsebb maradtál volna. Így csak szégyent hoztál magadra. Csak hogy tud, a 2016. évben kiadott, új helyesírási szabálykönyv szerint a helység a helyes és nem a helyiség. Gyorsan nézz utána, mert a hiányosságaidból rengeteg gondod lehet még az életben. A butaság gyógyítható, de a hülyeség nem !!!
Szerintetek? :-)
Én úgy tudom, hogy a helyiség az pl. egy szoba, mig a helység az pl. egy település.
Amúgy meg ez az -on illetve -ban is változó, pl. 'Budapesten élek, nem Londonban.'
de
'Dunaújvárosban élek, nem Korzikán.'
A te esetedben szerintem te mondtad jól, nem a vitatkozó kedvű idegen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!