Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Helység vs. Helyiség?

Helység vs. Helyiség?

Figyelt kérdés

A véleményeteket kérem.

Egy kérdésre adott válaszom után ezek történtek:

Eredeti kérdés: Csíkszeredán élnek medvék?

Én: Csíkszeredán nem, de Csíkszeredában igen

Kérdező privátban megkeres: Azért neked sem ártana egy kis nyelvtanórai ismétlés. Helyiség név nem lehet birtokos jelző.

Én privátban: Erdélyben úgy mondják, hogy CsikszeredáBAN. Te ezt nem tudtad, én kijavítottam. Ennyi a történet.

Egyébként ha valakinek vissza kellene menni a suliba, az te vagy, mert nem ismered a különbséget a helység és a helyiség között... Az utóbbi szót használtad, holott az előbbi a helyes ebben az esetben.

Erre a kérdező privátban: Ha nem szólalsz meg nyelvtan ügyben, akkor bölcsebb maradtál volna. Így csak szégyent hoztál magadra. Csak hogy tud, a 2016. évben kiadott, új helyesírási szabálykönyv szerint a helység a helyes és nem a helyiség. Gyorsan nézz utána, mert a hiányosságaidból rengeteg gondod lehet még az életben. A butaság gyógyítható, de a hülyeség nem !!!

Szerintetek? :-)

2017. aug. 11. 10:00
1 2
 11/13 anonim válasza:
Szerintem a neked válaszoló személy nem is látta még az új helyesírási szabályzatot, mert ha belenézett volna, meglátta volna, hogy a "helység" és "helyiség" szó is helyes (a maga szövegkörnyezetében).
2017. aug. 14. 16:43
 12/13 anonim válasza:
Jelen kérdezőnek teljesen igaza volt az eredeti vitában, bár szerintem eleve felesleges hülyékkel vitát kezdeni, pláne privátban.
2017. aug. 14. 21:13
 13/13 Zoltan Szeman válasza:

Én úgy tudom, hogy a helyiség az pl. egy szoba, mig a helység az pl. egy település.

Amúgy meg ez az -on illetve -ban is változó, pl. 'Budapesten élek, nem Londonban.'

de

'Dunaújvárosban élek, nem Korzikán.'

A te esetedben szerintem te mondtad jól, nem a vitatkozó kedvű idegen.

2017. okt. 18. 22:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!