Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Törpapa nevét hogy választjuk el?

Törpapa nevét hogy választjuk el?

Figyelt kérdés
Tör-pa-pa, avagy törp-a-pa?
2017. aug. 8. 21:17
1 2 3
 11/26 anonim válasza:
* Törp-a-pa (nagybetűvel)
2017. aug. 9. 14:59
 12/26 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy ő nem Törp/papa, hanem Törp/apa. Úgyhogy Törp-a-pa. De nem tudom igazából, hogy ezt honnan veszem :)
2017. aug. 10. 10:27
 13/26 EagleHUN ***** válasza:
47%

Tehát abban megegyezhetünk hogy az egyik szó a Törp mint főnév és nem a tör mint ige.

A vita tárgya tehát hogy apa (sima összetett szó-e) vagy papa (vagyis hogy történt -e összevonás)?

Viszont azoktól kérdezem akik az apa szót "a-pa" -nak írták ki, ezt miért csináltátok?

Ilyen elválasztás nincsen! Az apa alapszó (önálló szótag) tovább nem osztható, nem tagolható!

2017. aug. 10. 11:56
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Annyi szótag van, ahány magánhangzót ejtünk. Az "apa" szóban két magánhangzó van, ezért ez két szótag. Tehát az elválasztása: a-pa.

Az "autó" szó elválasztása: a-u-tó. Az "augusztus": a-u-gusz-tus.

2017. aug. 10. 13:30
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

#13: ne már :D. Én még ilyet sosem hallottam, erősítsd már meg, hogy honnan veszed ezt.

Bárhol nézem, mindenhol "a-pa"-ként választják el. Két magánhangzó, két szótag.

De akkor tessék: Ezek a vackok az ő fiaiéi. Fiaiéi --> fi-a-i-é-i. E!

2017. aug. 10. 16:25
 16/26 anonim válasza:
68%
Igen. Ahány magánhangzó, annyi szótag. Magyartanár vagyok. És Törpapa, nem Törppapa. Erről ennyit.
2017. aug. 10. 19:57
 17/26 BringaManó ***** válasza:
86%
De jó, amikor egy tanár "Erről ennyit"-tel fejezi be... :-/
2017. aug. 11. 00:43
 18/26 BringaManó ***** válasza:
100%

nem vagyok egy törpguru, de azért elmondom a szerény véleményemet, "osszátok be" :-)

számomra eddig nem volt kétséges (persze csak "intuitíve", nem "lexikális tudás" alapján), hogy a név írva is, mondva is Törpapa.

és az is egyértelmű volt nekem eddig is (ezután is), hogy a törp+papa összevonásából keletkezett (ahogy számtalan hasonló törpnév van).

gondolom, hogy Törpillára sem gondoljátok, hogy Törp+Illa... :-) (bár elvileg lehetne is akár, de nyilván nem...)

ugyanakkor látom, hogy másnak a törp+apa megfejtés az egyértelmű – hát akkor így jártunk.

lehet, hogy a sztorit is másképp látjuk: #6 talán úgy látja, hogy sok kis rosszcsont gyerek van ott, és egy apuka,

én meg úgy látom, hogy sok "felnőtt" (azok is ugyanilyen hülyék :-), meg egy gyerek (Törpicúr), és egy bölcs öregember, a "falu bölcse". :-)

amúgy a képregényekben is Törpapának írják:

[link]

"az összes törp nagypapája":

ööö... hát ezt nem tudom, érdekes lenne... maradjunk abban, hogy a "papa", az itt egy bölcs öreget jelent – vagy ez esetben inkább legbölcsebb legöregebbet –, akit mindenki papának szólít, ezzel nincs is gond. (a vérrokonság ügyében nem nyilatkozom a DNS-vizsgálat eredményéig... :-)

"tulajdonnév esetén összetett szónak számít-e az összetett szó":

természetesen igen, ez nem kérdés (és mellesleg nem vonatkozik Törpapára).

"ha még úgy értelmeznénk, hogy össze van rántva a törp és a papa, akkor sem lehetne a szóösszetétel elválasztásának szabálya miatt a "törp" tagot szétszedni, tehát szerintem a Tör-pa-pa elválasztás helytelen":

tévedés! a szóösszevonás nem összetett szó, a szóösszevonásokat a szótagolás szerint választjuk el, vö.:

[link]

"megnéztem a wikipédián a szereplők neveit, és van pl. olyan név, hogy Focitörp. Az ő esetében Fo-ci-törp az elválasztás. A Főtörp esetén Fő-törp.":

És?... Lehetne máshogy?... :-o

"Tarnai Zoltán megoldotta magának":

OK, hát szuperül megoldotta, letaglózott az érveivel, szerintem csak poénnak szánta (remélem...):

"nagyjából minden nyelven külön írják a papa tagot" – gratula, ez aztán az érv...

"sokan használják a Törpapa elnevezést, ami ugye helytelen, hiszen nem egy minden útjába eső tárgyat, agresszíven megsemmisítő kis öregről van szó" – Istenem, ez vagy vicc volt, vagy nagyon sötét... (akkor mi van Törpicúrral?)

"Az egyedüli helyes írásmódnak a Törp papa tűnik" – érdekes, nekem nem. :-)

"nálunk ezentúl Törp papa lesz." – sebaj...

"megtudtuk ezt a mindennapi élet számára szinte nélkülözhetetlen információt" – remélem, nem értettétek félre: nem azt tudtuk meg, hogy így kell írni, csak azt, hogy ő ezentúl így fogja írni (ez az ő baja, ne kövessétek :-)

#13: "akik az apa szót "a-pa" -nak írták ki, ezt miért csináltátok?

Ilyen elválasztás nincsen! Az apa alapszó (önálló szótag) tovább nem osztható, nem tagolható!"

Ez miii???! :-o Elképedve olvasom ezt, sosem hallottam még róla, de lehet, hogy most tanulok valami érdekeset, tényleg érdekelnek a részletek! EagleHUN, segíts, vannak még ilyenek?...

Összegezve:

az én megfejtésem Tör-pa-pa

(mert nálam nem összetett szó, hanem szóösszevonás: Törp+papa)

2017. aug. 11. 10:58
 19/26 anonim ***** válasza:
100%
#6 vagyok, kösz a kiegészítéseket, elfogadom az érveidet. Az nem volt tiszta a fejemben, hogy a szóösszevonás nem összetett szó, és ezért a rendes szabályoknak megfelelően kell elválasztani. De hogy ezt megvilágítottad, így már én is látom, hogy a helyes elválasztás a Tör-pa-pa.
2017. aug. 11. 14:03
 20/26 anonim ***** válasza:
100%
A törp-a-pa is helyes lenne.
2017. aug. 11. 15:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!