Törpapa nevét hogy választjuk el?
Tehát abban megegyezhetünk hogy az egyik szó a Törp mint főnév és nem a tör mint ige.
A vita tárgya tehát hogy apa (sima összetett szó-e) vagy papa (vagyis hogy történt -e összevonás)?
Viszont azoktól kérdezem akik az apa szót "a-pa" -nak írták ki, ezt miért csináltátok?
Ilyen elválasztás nincsen! Az apa alapszó (önálló szótag) tovább nem osztható, nem tagolható!
Annyi szótag van, ahány magánhangzót ejtünk. Az "apa" szóban két magánhangzó van, ezért ez két szótag. Tehát az elválasztása: a-pa.
Az "autó" szó elválasztása: a-u-tó. Az "augusztus": a-u-gusz-tus.
#13: ne már :D. Én még ilyet sosem hallottam, erősítsd már meg, hogy honnan veszed ezt.
Bárhol nézem, mindenhol "a-pa"-ként választják el. Két magánhangzó, két szótag.
De akkor tessék: Ezek a vackok az ő fiaiéi. Fiaiéi --> fi-a-i-é-i. E!
nem vagyok egy törpguru, de azért elmondom a szerény véleményemet, "osszátok be" :-)
számomra eddig nem volt kétséges (persze csak "intuitíve", nem "lexikális tudás" alapján), hogy a név írva is, mondva is Törpapa.
és az is egyértelmű volt nekem eddig is (ezután is), hogy a törp+papa összevonásából keletkezett (ahogy számtalan hasonló törpnév van).
gondolom, hogy Törpillára sem gondoljátok, hogy Törp+Illa... :-) (bár elvileg lehetne is akár, de nyilván nem...)
ugyanakkor látom, hogy másnak a törp+apa megfejtés az egyértelmű – hát akkor így jártunk.
lehet, hogy a sztorit is másképp látjuk: #6 talán úgy látja, hogy sok kis rosszcsont gyerek van ott, és egy apuka,
én meg úgy látom, hogy sok "felnőtt" (azok is ugyanilyen hülyék :-), meg egy gyerek (Törpicúr), és egy bölcs öregember, a "falu bölcse". :-)
amúgy a képregényekben is Törpapának írják:
"az összes törp nagypapája":
ööö... hát ezt nem tudom, érdekes lenne... maradjunk abban, hogy a "papa", az itt egy bölcs öreget jelent – vagy ez esetben inkább legbölcsebb legöregebbet –, akit mindenki papának szólít, ezzel nincs is gond. (a vérrokonság ügyében nem nyilatkozom a DNS-vizsgálat eredményéig... :-)
"tulajdonnév esetén összetett szónak számít-e az összetett szó":
természetesen igen, ez nem kérdés (és mellesleg nem vonatkozik Törpapára).
"ha még úgy értelmeznénk, hogy össze van rántva a törp és a papa, akkor sem lehetne a szóösszetétel elválasztásának szabálya miatt a "törp" tagot szétszedni, tehát szerintem a Tör-pa-pa elválasztás helytelen":
tévedés! a szóösszevonás nem összetett szó, a szóösszevonásokat a szótagolás szerint választjuk el, vö.:
"megnéztem a wikipédián a szereplők neveit, és van pl. olyan név, hogy Focitörp. Az ő esetében Fo-ci-törp az elválasztás. A Főtörp esetén Fő-törp.":
És?... Lehetne máshogy?... :-o
"Tarnai Zoltán megoldotta magának":
OK, hát szuperül megoldotta, letaglózott az érveivel, szerintem csak poénnak szánta (remélem...):
"nagyjából minden nyelven külön írják a papa tagot" – gratula, ez aztán az érv...
"sokan használják a Törpapa elnevezést, ami ugye helytelen, hiszen nem egy minden útjába eső tárgyat, agresszíven megsemmisítő kis öregről van szó" – Istenem, ez vagy vicc volt, vagy nagyon sötét... (akkor mi van Törpicúrral?)
"Az egyedüli helyes írásmódnak a Törp papa tűnik" – érdekes, nekem nem. :-)
"nálunk ezentúl Törp papa lesz." – sebaj...
"megtudtuk ezt a mindennapi élet számára szinte nélkülözhetetlen információt" – remélem, nem értettétek félre: nem azt tudtuk meg, hogy így kell írni, csak azt, hogy ő ezentúl így fogja írni (ez az ő baja, ne kövessétek :-)
#13: "akik az apa szót "a-pa" -nak írták ki, ezt miért csináltátok?
Ilyen elválasztás nincsen! Az apa alapszó (önálló szótag) tovább nem osztható, nem tagolható!"
Ez miii???! :-o Elképedve olvasom ezt, sosem hallottam még róla, de lehet, hogy most tanulok valami érdekeset, tényleg érdekelnek a részletek! EagleHUN, segíts, vannak még ilyenek?...
Összegezve:
az én megfejtésem Tör-pa-pa
(mert nálam nem összetett szó, hanem szóösszevonás: Törp+papa)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!