Törpapa nevét hogy választjuk el?
Nem, nem írnák külön, hiszen Törperős is egybeírja a nevét :)
De szerintem is az első a helyes.
A helyesírás szerint összetett szavak esetén figyelembe kell venni a szóhatárokat. Bár az újabb kérdést vet fel, hogy tulajdonnév esetén összetett szónak számít-e az összetett szó, de az alábbiakban úgy veszem, hogy igen.
A kedvedért megnéztem a wikipédián a szereplők neveit, és van pl. olyan név, hogy Focitörp. Az ő esetében Fo-ci-törp az elválasztás. A Főtörp esetén Fő-törp.
Viszont vannak olyan összerántott nevek, amikor az összetett szó első tagját összemossák a törp szóval. Ilyen pl. a Költörp, ami a költő + törp szavakból lett összegyúrva. Bár itt könnyű az elválasztás, mert csak egy módja van: Köl-törp.
A Törpapa esetében attól függ az elválasztás, hogy mikből lett összerakva a szó. Az érdekességet az adja, hogy lehet úgy is értelmezni, hogy törp + papa, de lehet úgy is, hogy törp + apa (ebben az esetben a kiejtéskor ejtett szóvégi "papa" elég humoros, de van alapja, mert sok gyerek azt mondja az apjára, hogy papa).
Ez elég jó kérdés, hallod-e. Én hajlok arra, hogy törp + apa a legjobb értelmezése a szóösszetételnek, és ebben az esetben az elválasztás: Törp-a-pa.
Mivel a korábbi neveknél a "törp" szót külön szóként kezeltük, ezért szerintem a Törpapánál sem lenne indokolt szétválasztani, és ha még úgy értelmeznénk, hogy össze van rántva a törp és a papa, akkor sem lehetne a szóösszetétel elválasztásának szabálya miatt a "törp" tagot szétszedni, tehát szerintem a Tör-pa-pa elválasztás helytelen.
Igazából csak arra lennék kíváncsi, hogy tulajdonnevek esetében az összetett szó szabálya érvényes-e az elválasztásra.
Tarani Zoltán megoldotta magának :)
Törp-papa
Az eredeti szavakban melyeket összevontak a két P -ből egy lett.
Így ha szétválasztod ismét ki kell írni mindkettőt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!