Miért egyre gyakoribbak a helyesírási, nyelvtani, megfogalmazási hibák a magyar internetezők körében?
Pl. "Idő kérdése, hanyatló nyugat összeomlik" A vessző és a hanyatló szó között hiányzik a határozott névelő.
"A falu parasztok mindent elhisznek" Itt a "falusi" szó a helyes.
Egyre több hasonlóságot mutat az interneten használt magyar nyelv az angollal és egyes kelet-ázsiai nyelvekkel.
Ezek nem egyszerűen félreírások, hanem mind a helyesírást, mind a nyelvtant, mind a szókincset máshogy használják, mint ahogy a magyarban helyes.
A kelet-ázsiai nyelvekhez nem értek, az nekem kínai. De az angollal igazad van. Hiszen még angol szavakat, kifejezéseket is belekevernek a magyar szövegbe, szívbaj nélkül. Pedig a kérem, a hűha, segítség nem hosszabb, mint az angol megfelelője.
Szerintem, nagy hiba az anyanyelv biztonságos használata előtt idegen nyelvet tanítani a gyerekeknek. Nem tartom helyesnek a kéttannyelvű iskolákat sem. Amit nyernek a réven, elvesztik a vámon.
Láttam elég vegyes házasságbeli gyereket, akikről állították a családjaik, hogy anyanyelvi szinten beszélték a gyerekek mind a két nyelvet. Ami igaz sem volt, és gondolkodni nem tudtak egyiken sem...
Szerintem az internet csak a valós életet tükrözi, a felszínességgel, erőszakossággal, igénytelenséggel együtt. És nem csak magyarul, ugyanez van angolul is. Ugyanez a kérdés angolul is rendszeres, az angol -amerikai- oldalakon.
"Pedig a kérem, a hűha, segítség nem hosszabb, mint az angol megfelelője."
Ez konkrétan nem igaz:
Kérem - pls
Hűha - wow
Segítség - help
Az angol sokkal tömörebb, kifejezőbb, a rengeteg használó miatt sokkal dinamikusabban fejlődik, és sokkal nagyobb a szókincse, mint a magyarnak.
(Igen, lehet meglepődni, attól még, hogy neked 500 szavas az angol szókincsed, az még közel sem a teljes nyelvi korpusz.)
"nagy hiba az anyanyelv biztonságos használata előtt idegen nyelvet tanítani a gyerekeknek."
Ez ostobaság. Egy nyelvet könnyedén, automatikusan csak kisgyerekkorban lehet elsajátítani. Ha akkor nem oktatod rá a gyereket, később sokkal nehezebb dolga lesz.
"állították a családjaik, hogy anyanyelvi szinten beszélték a gyerekek mind a két nyelvet. Ami igaz sem volt"
Az anyanyelvi szint nem olyan magas ám, nézd meg, hogy magyar anyanyelvűek 90%-a milyen tahó módon beszéli, írja az anyanyelvét.
Te biztos az irodalmi szintre gondoltál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!