Miért egyre gyakoribbak a helyesírási, nyelvtani, megfogalmazási hibák a magyar internetezők körében?
Pl. "Idő kérdése, hanyatló nyugat összeomlik" A vessző és a hanyatló szó között hiányzik a határozott névelő.
"A falu parasztok mindent elhisznek" Itt a "falusi" szó a helyes.
Egyre több hasonlóságot mutat az interneten használt magyar nyelv az angollal és egyes kelet-ázsiai nyelvekkel.
Ezek nem egyszerűen félreírások, hanem mind a helyesírást, mind a nyelvtant, mind a szókincset máshogy használják, mint ahogy a magyarban helyes.
Hogy jogosan legyen a Magyar politikában:
Orbán Viktor miatt.
Egyfajta - ha szabad ezt mondanom - igénytelenségnek tartom, ha valaki nem tud a saját anyanyelvén helyesen írni.
A könyvek már "kimentek a divatból".
A fiatalok egymás helyesírását látják az interneten és chatszobákban.
Ha csak ezeket olvassák szabadidejükben, úgy nincs semmi más forrás, ahonnan értelmes, helyes szöveget láthatnak.
'A könyvek már "kimentek a divatból".'
Na neee... A kultúra eszköze hogy mehet ki a divatból? :D
Megérted amit írnak, nem igaz? Akkor meg mi a baj? A nyelv és az írás nem arra van, hogy sznobuljál vele, hogy ó de szépen tudom leírni, hogy kutyaszaros lett az aszfalt, hanem, hogy tudassad a másikkal, hogy nézd egy négylábú házőrző az út közepére végezte el a dolgát.
A helyesírás szabályai teljesen önkényesen lettek megalkotva, bizonyos időközönként hozzá is nyúlnak, sose értettem, hogy miért nem lehet egyfajta j betűt írni, legyen juk az a lyuk és kész, nem kellene évekig magoltatni, hogy melyik ly és melyik j. Az írás a beszéd leképezése, az agyunk akkor is megérti a leírt szöveget, ha az csak hasonlít a beszédre.
Gdolom gy s mgrtsz mdent nm? Elég ha a szavaz hossza és a kezdő és utolsó betű stimmel a többi az agy összerakja. Ez épp olyan hiszti mint az, hogy médiák el kell fogadni, hogy a népnyelv rászokott arra, hogy médiák a médiumok helyett, és lehet harcolni ellene, de már a médiák nyert, a nyelvek és a helyesírás folyamatosan változik, az ha valaki vét egy-két hibát ki a fenét érdekel, a mai helyesírásban is van rengeteg olyan szófordulat, amiről sokáig mondták, hogy helytelen. pl. olyan szó, hogy biztonságtalan olyan a magyarban nincs mégis találkozol vele, a végülist sem lenne szabad egybeírni mégis a többség egybeírja, a nem igazán is helyesen nemigen volna, de a nyelv változik, új szófordulatok, új írási fordulatok terjednek.
A feltett válaszok helytelenek,mivel a valódi ok nem más mint a felgyorsult életmód.Az ember a lehető leggyorsabban le akarja írni a mondandóját és erre a gyors kommunikációra a magyar nyelv nem alkalmas ezért a sok nyelvtani hiba
Én csak azt nem értem kinek van ideje arra hogy ezen morfondírozzon bárhogy is legyen nagyon unatkozhat az illető
'A helyesírás szabályai teljesen önkényesen lettek megalkotva, bizonyos időközönként hozzá is nyúlnak, sose értettem, hogy miért nem lehet egyfajta j betűt írni, legyen juk az a lyuk és kész, nem kellene évekig magoltatni, hogy melyik ly és melyik j.'
Jó, akkor ennyi erővel hajítsuk ki a francba az összes helyesírási szabályzatot és a szótárakat, mert minek az? :D
'Soros tönkretette a magyar nyelvoktatást.'
Igen, lassan Soros Gyuri lesz a hunyó amiatt is, ha ránk tör reggel a hasmenés XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!