Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ha egy szó végén x van, akkor...

Ha egy szó végén x van, akkor is alkalmazható a teljes hasonulás?

Figyelt kérdés
Pl. szexxel jár a szerelem, találkoztam az exxel, elmegyek sétálni Rexxel.

2017. júl. 22. 13:41
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Igen, csak mivel az x az igazából ksz, ezért az sz-hez hasonul.

Tehát:

szexszel

exszel

Rexszel

2017. júl. 22. 13:50
 2/5 A kérdező kommentje:
Világos. Köszönöm!
2017. júl. 22. 13:54
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Sőt, nemcsak teljes hasonulás van (a -val/-vel toldalék az "x" "sz"-jéhez hasonul, vagyis a "v"-ből "sz" lesz), hanem mássalhangzó-kiesés is, mivel (pl. az exszel" szónál) kiejtéskor a k + sz + sz három hang, így az egyik "sz" kiesik. Magyarul a példákban a szavakat rendre egy "sz"-szel ejtjük ki.
2017. júl. 22. 22:30
 4/5 BringaManó ***** válasza:

A lényege igaz, de pontosítanám: ezt mássalhangzó-rövidülésnek hívják.

A "mássalhangzó-kiesés" mást jelent, az egyszerűség kedvéért idézem mások megfogalmazásait:

[link]

"három egymás mellé kerülő különböző mássalhangzó közül az egyik az ejtés során kiesik, pl.: nézd meg, mondta"

[link]

"A mássalhangzó-kiesés egy olyan mássalhangzótörvény, amely alatt azt értjük, hogy ha egy szóban 3 különféle mássalhangzó egymás mellé kerül, akkor leggyakrabban a középső mássalhangzót nem ejtjük ki a beszédünkben.

Például: mindnyájan –> minnyájan"

[link]

"Mássalhangzó-kiesés: Három egymás mellett lévő mássalhangzó közül a középső (d vagy t betű) gyakran kiesik: mondta, hordta"

2017. júl. 24. 21:59
 5/5 anonim ***** válasza:
Bocsi, igazad van, elírtam, én is mássalhangzó-rövidülésre gondoltam, nem tudom, miért írtam kiesést.
2017. júl. 26. 13:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!