Személyekre vonatkozó névmás alkalmazható élettelen dolgokra is?
Így önmagában tényleg necces, vagy valami olyan stalusban kell mondani (pl. elragadtatottan :-), hogy alig essen hangsúly a végére, vagy át kell rendezni, és szövegkörnyezettel kavarni, és akkor lehet nyomatékos az azokat, pl.:
"Sok képregényem van, _azokat_ nagyon szeretem. Viszont amiket nálad láttam, hát azok elég bénák!"
"Könyv nemigen van itthon, az nekem nem jön be. Viszont sok képregényem van, _azokat_ nagyon szeretem."
(Egyébként a másik irányban is sokszor tévedésbe szoktak esni manapság: a személyre használt "ez/az" nem mindig hiba, mégis gyakran kijavítják ott is, ahol nem kéne... pedig sokszor hallatszik is, hogy oda nagyon nem passzol az az "ő", de mégis van egy ilyen kényszerképzet, hogy személyre csak-és-kizárólag ő-t mondhatunk.)
Sok képregényem van, nagyon szeretem őket. (azokat)
Sok képregényem=képregényeim
Nagyon szeretem a képregényeimet.
Őket/azokat (szükségtelen)
1. az nem ugyanazt jelenti (pl. honnan tudnánk meg belőle, hogy sok van?)
2. nem erre vonatkozott a kérdés
de azért köszi
abból csak annyit lehet megtudni, hogy (egynél) több van
(lehet, hogy kicsinek tűnik a különbség, de esetünkben nem az: ugyanis az eredeti két, összefűzött mondat közül az egyik csak erről az információról szól, tehát fontosnak tartja a közlő)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!