Korán kelés vagy koránkelés a helyes?
Ja, tényleg. Köszi! 😀
Mi a helyzet a koránnal?
Persze én sem mondanám soha hosszú í-vel azt, hogy ízibe, csak okoskodom itten... :-) Ördöng_ö_s dolog az e helyesírás... (– ja, ez meg egy másik ilyen szó, amit máshogy írunk... ;-)
----
Hát az van a koránnal, hogy a szent könyv címe tulnév, így nagy K-val lenne (és kötőjellel). A Külegy azonban nem javasol tulajdonnevet, ha amúgy köznévként is létezik az adott szó, ld. pl.:
Ha megnézed a különírt "korán kel"-re adott magyarázatokat, akkor látható, hogy a gép a korán-t ragos főnévként is el tudja képzelni, alkalmasint így:
kor -> (az ő) kora -> (az ő) korán.
Hát ez a helyzet, szerintem legalábbis.
Igazolásképpen (hogy jól értem-e a gép gondolatait) kipróbálható hasonló szerkezetekkel, és valóban ugyanazzal magyarázza, úgyhogy könnyen lehet, hogy jól gondolatolvastam:
stb.
"A valamilyen raggal jelölt határozós kapcsolatok tagjait (az állandó szókapcsolatokban is) általában különírjuk egymástól."
Az MTA-gép nagyon szórakoztató dolog, csupa rejtvényfejtés, csupa móka és kacagás. :-) Egyre jobban tetszik... (Remélem, hogy hasznos is. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!