Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Korán kelés vagy koránkelés a...

Korán kelés vagy koránkelés a helyes?

Figyelt kérdés
Vagy mindkettő? Abban az esetben melyiket mikor használjuk?

2017. júl. 13. 13:01
1 2
 11/12 andreandi ***** válasza:

Ja, tényleg. Köszi! 😀

Mi a helyzet a koránnal?

2017. júl. 15. 23:08
 12/12 BringaManó ***** válasza:

Persze én sem mondanám soha hosszú í-vel azt, hogy ízibe, csak okoskodom itten... :-) Ördöng_ö_s dolog az e helyesírás... (– ja, ez meg egy másik ilyen szó, amit máshogy írunk... ;-)

----

Hát az van a koránnal, hogy a szent könyv címe tulnév, így nagy K-val lenne (és kötőjellel). A Külegy azonban nem javasol tulajdonnevet, ha amúgy köznévként is létezik az adott szó, ld. pl.:

[link]

[link]

Ha megnézed a különírt "korán kel"-re adott magyarázatokat, akkor látható, hogy a gép a korán-t ragos főnévként is el tudja képzelni, alkalmasint így:

kor -> (az ő) kora -> (az ő) korán.

Hát ez a helyzet, szerintem legalábbis.

Igazolásképpen (hogy jól értem-e a gép gondolatait) kipróbálható hasonló szerkezetekkel, és valóban ugyanazzal magyarázza, úgyhogy könnyen lehet, hogy jól gondolatolvastam:

[link]

[link]

[link]

stb.

"A valamilyen raggal jelölt határozós kapcsolatok tagjait (az állandó szókapcsolatokban is) általában különírjuk egymástól."

Az MTA-gép nagyon szórakoztató dolog, csupa rejtvényfejtés, csupa móka és kacagás. :-) Egyre jobban tetszik... (Remélem, hogy hasznos is. :-)

2017. júl. 16. 01:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!