Miért tesznek minden, hogy elé vesszőt?
Mert egyszer így döntött valaki a nemzeti tudományos akadémiában? Vagy csak pusztán megszokásból? Mert szerintem teljesen fölösleges MINDEN nyavalyás hogy elé vesszőt tenni. Úgy is tudjuk hogy a "hogy"-gyal új mondatrész (vagy részmondat?) kezdődik.
Egyébként ti, hogy vagytok ezzel? :P
Grammar nazi-k kíméljenek
Ja, és nem ökölszabályként fogom föl e vessző-hanglejtés dolgot. Tényleg úgy vettem -és veszem- észre hogy a vesszőnél felviszik a hanglejtést, ÉS tartanak egy szívdobbanásnyi szünetet. (elnézést, ezt az előbb nem tettem hozzá).
Bár kétséget kizáróan, a hogy előtti vesszőknél ritkábban hallom e hanglejtésfelvitelt... Ezért is írtam ki a kérdést. :
"Miért visszük föl (írásban) a hanglejtést, ott ahol (beszédben) nem visszük föl a hanglejtést?".
De már kaptam választ. : Ugyan azért amiért komonistának ejtjük a kommunistát, meg atillának az attilát. Ez a magyar nyelv, kisfiam. Nem muszáj egyetérteni.
És nem is értek egyet. De hát felnőtt ember vagyok, cs-meg! :D
Na mindegy. Köszönöm a válaszaitokat, és köszönöm a rendelkezésre álló időtök ily módon történt "strukturálását"!
És neked, BringaManó, külön köszönet az belinkelményért.
A szabály amúgy tök egyszerű:
2 hogy van:
- a kötőszó
- és a hogyan rövidítése
ahol nem tudod a hogyot hogyanra cserélni, ott kell vessző :)
Tehát te csak a kötőszó, hogy elé teszel vesszőt ;)
egyébként nincs olyan, hogy a világon amit ne tudnék hogyan-ra cserélni :D Mert én ilyen ügyes gyerek vagyok hogyan még még a mondatot is kisbetűvel kezdem néha :D
utolsó vagyok
Most jut ott eszembe: Előfordul, hogy a hogyan elé is teszünk, de ez trükkös, mert igazából itt is a hogy miatt:
pl.
ni
Nem tudom, hogyan kell csinálni.
Nem tudom (azt, hogy) hogyan kell csinálni.
#22,24: egyik sem teljesen igaz, de azért ökölszabálynak elmegy. :-)
(viszont a #22-esben egyáltalán nem állítottál olyat, hogy a hogyan elé nem kéne vessző --> úgyhogy a #23-asban lévő "tehát" egy teljesen hibás következtetést jelzett...)
Igen, igazad van. de itt csak látszólag van a hogyan előtt a vessző, ahogyan ezt a zárójellel jelezted is.
Egyébként, a kérdésem: "A f***nak kell a hogy elé vessző, hiszen mindenki tudja azt hogy a hogy új tagmondatot kezd." Egy szónak is száz a vége. Fölöslegesnek tartom. Aki pedig nem tudja azt hogy a hogy új tagmondatot kezd, az tanuljon meg magyarul.
Legalábbis az én véleményem ez. Tudom hogy kitörölhetem vele, de ezt félretéve jó érzés volt kiírni e kérdést.
na
tehát, hogy akkor kell, ha a "hogy" szó kötőszóként szerepel.
itt is gyakran tapasztalom, hogy sokan akkor is kiteszik, ha kérdőszóként van jelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!