Miért tesznek minden, hogy elé vesszőt?
Mert egyszer így döntött valaki a nemzeti tudományos akadémiában? Vagy csak pusztán megszokásból? Mert szerintem teljesen fölösleges MINDEN nyavalyás hogy elé vesszőt tenni. Úgy is tudjuk hogy a "hogy"-gyal új mondatrész (vagy részmondat?) kezdődik.
Egyébként ti, hogy vagytok ezzel? :P
Grammar nazi-k kíméljenek
Nem tesznek minden "hogy" elé vesszőt, például épp az általad írt "egyébként ti hogy vagytok ezzel?" esetben sem kell.
Ennek ellenére fogalmam sincs, mi a szabály rá.
Tagolja a mondatot, mutatja, hogy hogyan kell hangsúlyozni.
Ennyi erőből elhagyhatjuk az ékezeteket, mert anélkül is ki tudnánk olvasni a szavakat. De akár egybe is írhatunk mindent, azt is kiolvasnánk.
A mondatrész az az alany, állítmány, tárgy, határozó, jelző. A "részmondat" neve tagmondat, és igen, a hogy mint vonatkozó névmás új tagmondatot nyit. Avesszőazértkellmertatagoltszövegjobbanolvashatóarrólnemisbeszélvehogysegítmegkülönböztetniahogykétfélejelentését.
Nmhgy vsszkt mg mgnhngzkt s mnd lhgyhtnnk v.gy k.p.nt.zh.tn.nk, m.g .kkr .s .lv.sh.t. m.r.d . sz.v.g.
Arra törekszel, hogy annyira egyszerűsítsük a szabályokat, ahol még éppen nem lesz teljesen olvashatatlan a szöveg?
NEM JÓ ÖTLET!
Arra gondolj, hogy ilyenkor mi történne akkor, ha valaki csak egyetlen betűt eltéveszt!
...ugye, hogy jó, ha legalább van tartalék az írásban?
Kedves Kettes és Ötös. Jó tudni hogy nem értettétek a viccet. Sejtcsomó korom óta tudom hogy a "hogy vagytok ezzel" mondatban lévő hogy egy kérdőszó akar lenni, és semmi de semmi köze sincs a kérdés tárgyához. Mégegyszer mondom. Vicc volt. ahogyan ezt a kettőspont-nagypé kombinációval is jelezni próbáltam.
Kedves Hármas, én körülbelül soha sem viszem fel a hanglejtésemet a hogy előtt. (és szerintem az sem érdekel senkit hogy én mit mutatok ama vesszőnek :D )
Kedves Hatos, nem szóközt, nem magánhangzót, de még csak nem is az írásje.-.. . -.- . - -.- ..-...-.-...--..-<folytonos vonal>
Egyébként igazad van. Kihagyhatjuk a magánhangzókat. Csak az így már nem magyar nyelvű írás lenne. de az olvashatósága nem változna.
Abban is igazad van hogy a tagolt szöveg olvashatóbb. De túlzásba esni sem kell, pontosan az miatt amit Négyes mondott. (köszönöm hogy lepontoztátok b+) A hogyan-t is mindig kiírom. kivéve most a kérdésemben :P
Remélhetőleg ezzel is az lesz mint a búrával meg az árbóccal.
Ha a dolog logikáját nézzük akkor a "hogy" előtti vessző csak akkor indokolt ha nagyon hosszú a tagmondat vagy egy mondaton belül teljesen más gondolatmenet kezdődik, viszont ha a hogy két olyan tagmondat között van amik nagyon szorosan összetartoznak akkor a vessző nem indokolt, az élőbeszéd hangsúlyozásánál is érezhető hogy szorosan összetartozó gondolatmenetet egyben mond ki az ember.
Viszont a "de" és "viszont" szavak előtt már határozottan indokolt a vessző mert egy mondaton belül 180 fokos fordulatot vesz a gondolatmenet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!