Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért tesznek minden, hogy...

Miért tesznek minden, hogy elé vesszőt?

Figyelt kérdés

Mert egyszer így döntött valaki a nemzeti tudományos akadémiában? Vagy csak pusztán megszokásból? Mert szerintem teljesen fölösleges MINDEN nyavalyás hogy elé vesszőt tenni. Úgy is tudjuk hogy a "hogy"-gyal új mondatrész (vagy részmondat?) kezdődik.

Egyébként ti, hogy vagytok ezzel? :P

Grammar nazi-k kíméljenek

2017. máj. 31. 18:33
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
94%

Nem tesznek minden "hogy" elé vesszőt, például épp az általad írt "egyébként ti hogy vagytok ezzel?" esetben sem kell.

Ennek ellenére fogalmam sincs, mi a szabály rá.

2017. máj. 31. 18:47
 2/28 anonim ***** válasza:
88%
Ha kérdőszóként -a hogyan rövidüléseként- szerepel, akkor NEM kell vessző.
2017. máj. 31. 18:50
 3/28 anonim ***** válasza:
97%

Tagolja a mondatot, mutatja, hogy hogyan kell hangsúlyozni.

Ennyi erőből elhagyhatjuk az ékezeteket, mert anélkül is ki tudnánk olvasni a szavakat. De akár egybe is írhatunk mindent, azt is kiolvasnánk.

2017. máj. 31. 18:52
 4/28 anonim ***** válasza:
7%
Én nem teszek mert túlságosan töredezetté teszi a mondatot.
2017. máj. 31. 19:10
 5/28 anonim ***** válasza:
73%
Nem kell minden hogy elé vesszőt tenni, bocs.Például:És te hogy vagy? Az hogy lehet?Nem értem. Hogy-hogy?
2017. máj. 31. 19:24
 6/28 anonim ***** válasza:
94%

A mondatrész az az alany, állítmány, tárgy, határozó, jelző. A "részmondat" neve tagmondat, és igen, a hogy mint vonatkozó névmás új tagmondatot nyit. Avesszőazértkellmertatagoltszövegjobbanolvashatóarrólnemisbeszélvehogysegítmegkülönböztetniahogykétfélejelentését.

Nmhgy vsszkt mg mgnhngzkt s mnd lhgyhtnnk v.gy k.p.nt.zh.tn.nk, m.g .kkr .s .lv.sh.t. m.r.d . sz.v.g.

2017. máj. 31. 19:35
 7/28 anonim ***** válasza:
78%

Arra törekszel, hogy annyira egyszerűsítsük a szabályokat, ahol még éppen nem lesz teljesen olvashatatlan a szöveg?

NEM JÓ ÖTLET!

Arra gondolj, hogy ilyenkor mi történne akkor, ha valaki csak egyetlen betűt eltéveszt!

...ugye, hogy jó, ha legalább van tartalék az írásban?

2017. máj. 31. 21:06
 8/28 A kérdező kommentje:

Kedves Kettes és Ötös. Jó tudni hogy nem értettétek a viccet. Sejtcsomó korom óta tudom hogy a "hogy vagytok ezzel" mondatban lévő hogy egy kérdőszó akar lenni, és semmi de semmi köze sincs a kérdés tárgyához. Mégegyszer mondom. Vicc volt. ahogyan ezt a kettőspont-nagypé kombinációval is jelezni próbáltam.

Kedves Hármas, én körülbelül soha sem viszem fel a hanglejtésemet a hogy előtt. (és szerintem az sem érdekel senkit hogy én mit mutatok ama vesszőnek :D )

Kedves Hatos, nem szóközt, nem magánhangzót, de még csak nem is az írásje.-.. . -.- . - -.- ..-...-.-...--..-<folytonos vonal>

Egyébként igazad van. Kihagyhatjuk a magánhangzókat. Csak az így már nem magyar nyelvű írás lenne. de az olvashatósága nem változna.

Abban is igazad van hogy a tagolt szöveg olvashatóbb. De túlzásba esni sem kell, pontosan az miatt amit Négyes mondott. (köszönöm hogy lepontoztátok b+) A hogyan-t is mindig kiírom. kivéve most a kérdésemben :P

2017. máj. 31. 21:15
 9/28 A kérdező kommentje:
Köszönjük az értelmes hozzászólást, kedves hetes. egyébként nem ezt kérdeztem. (itt egy mondatkezdő kisbetű, csak a te kedvedért.)
2017. máj. 31. 21:21
 10/28 anonim ***** válasza:
67%

Remélhetőleg ezzel is az lesz mint a búrával meg az árbóccal.

Ha a dolog logikáját nézzük akkor a "hogy" előtti vessző csak akkor indokolt ha nagyon hosszú a tagmondat vagy egy mondaton belül teljesen más gondolatmenet kezdődik, viszont ha a hogy két olyan tagmondat között van amik nagyon szorosan összetartoznak akkor a vessző nem indokolt, az élőbeszéd hangsúlyozásánál is érezhető hogy szorosan összetartozó gondolatmenetet egyben mond ki az ember.

Viszont a "de" és "viszont" szavak előtt már határozottan indokolt a vessző mert egy mondaton belül 180 fokos fordulatot vesz a gondolatmenet.

2017. máj. 31. 22:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!