Miért tesznek minden, hogy elé vesszőt?
Mert egyszer így döntött valaki a nemzeti tudományos akadémiában? Vagy csak pusztán megszokásból? Mert szerintem teljesen fölösleges MINDEN nyavalyás hogy elé vesszőt tenni. Úgy is tudjuk hogy a "hogy"-gyal új mondatrész (vagy részmondat?) kezdődik.
Egyébként ti, hogy vagytok ezzel? :P
Grammar nazi-k kíméljenek
"nem ezt kérdeztem"
Köszönöm a 0%-os lepontozást... tudod, néha van olyan dolog, amit mindenképpen el kell mondani.
Nem hiszed el, hogy fontos a túlbiztosítás?
Akkor arra gondolj, hogy van olyan nyelv, ahol nem írják le a magánhangzókat. Minek? Úgyis tudja mindenki...
Nos: NEM TUDJA.
Ezért születtek meg a jehovások, mert többé az isten se mondja meg, hogy ott milyen magánhangzók voltak.
És ugyanez történne a nyelvvel, ha elkezdenénk a te ötleted szerint egyszerűsíteni. Előbb innen húzunk ki valamit, utána onnan - fölöslegesek pl. az ékezetes betűk, nem? Az esetek 80%-ában úgyis lehet tudni (egyelőre!) - a többit meg kitaláljuk.
Na, ÍGY lehet tönkretenni egy nyelvet.
És azok pontoznak le, akik alapból rombolni akarnak.
Búra, árbóc, órakkor, lessz, kissebb, eggy, atilla, ventillátor, porszivó... De ezt majd egy másik kérdésben. Köszönöm az ihletet, Tízes.
Köszönöm a válaszokat!!
erről a többször emlegetett "túlegyszerűsítésről" jutott eszembe az alábbi, bár nem a magyar nyelvről szól, de írhatna valaki a magyarra is egy ilyet :-)
A túlegyszerűsítésről:
a magyar nem hasonlítható az angolhoz ahol a beszélt és írott nyelv erősen elvált.
Az írásukban magánhangzókat nem jelölő nyelvekhez sem, itt is hatalmas a szakadék.
A magyar írás alapvetően a kiejtést követi némi kiegészítéssel, pl a vasgolyót vazsgolyónak mondjuk de írásban az eredeti módon írjuk a szótövet, vagy az "ng" ahol néha rendes "n"-t mondunk, néha meg orrhangú "n"-t.
(vagy ott van az a haszontalan "ly")
A hogy előtti vessző ezekhez képest lepkefing, nem okozna észrevehető változást ha eltűnne.
A búra meg az árbóc ellen is ugyanígy tiltakoztak, de akkor ezen az alapon én meg a szallag és a szöllő megváltoztatása ellen tiltakozhatnék.
Nem fölösleges a redundancia. A röhelyességig túlzott redundancia a fölösleges.
Egyébként azt kérdeztem hogy miért kell vessző olyan helyre ahol egyértelmű hogy új tagmondat kezdődik. Ahol nem egyértelmű, oda még szép hogy teszek vesszőt. Meg ott a hanglejtésemet is felviszem.
Elvégre, ahogyan azt tanultuk az iskolában, vesszőnél FELvisszük a hangunkat,,,,, (hallod? :) ) pontnál LEvisszük a hangunkat.
Például a "Sajnálom hogy beteg vagy." mondatban, a hogy előtt, nem visszük föl a hanglejtést. Élő beszédben legalábbis. Az írásnak pedig az élő beszéd "megörökítése" a célja, úgy-e?
"Miért viszem fel a hanglejtést ott ahol Nem viszem fel a hanglejtést?" Ez itt a kérdés.
Az előző válaszod lepontozása valóban túlkapás volt a részemről. Bocsánat.
BringaManó, ez király :'( köszi :'( Remélem hogy eme álom sosem válik valóra... Ez az angol nyelv porig való megcsúfolása lenne.
Az egyszerűsítés dologban a lehető legnagyobb mértékben igazad van. Mármint neked, Hetes/Tizenegyes. Mégegyszer bocsánat a beszólásért és a lepontozásért!! És köszönet Talintullinak, az egyszerűsítés-téma kirobbantójának!
Szerény véleményem szerint, a J és az LY, alig észrevehetően, de különböznek.
A J egy "kemény" hang. (Pl. Jjjjános!!!). A J inkább ajakkerekítéses, míg a LY inkább ajakréses. (a röhejes-ben a J márpedig ajakréses, ezért írtam LY-lyel.) BringaManó belinkelménye telve van ilyen /apró/ különbségekkel.
"Sajnálom hogy beteg vagy."
Én ki szoktam mondani itt is a vesszőt... igaz, én nem hadarok.
Amúgy, ha megfigyeled az ide írókat: esetleg vessző még van. De más írásjel? Mondatvégi jelek, ha jó kedvük van.
Lepontozó! Hé Lepontozó! Lepontozóóó! Igen, jól hallod, hozzád beszélek!
Tevékenységed "viccnek gyenge, tanulmánynak úgyszintén". De vajon akkor mi a célja? Ja, értem már. Hát igen.
Akumlátor, komonista, csemballó, eddző, boddza.... Végül is ettől magyar nyelv a magyar nyelv. Megváltoztathatnánk, egyszerűsíthetnénk, de az nem reformálás lenne hanem egy új nyelv létrehozása...
A magyar nyelv tesz vesszőt a hogy elé, és én megkérdeztem hogy miért. De úgy látszik, tényleg az a válasz hogy "azért mert tesz vesszőt és kész".
Köszönöm mindenkinek.
És ez meglepett?... Mit vártál?...
Igen, egyszerűen úgy néz ki jól, odakívánkozik a vessző, ez van, ilyen az akadémia nyelvérzéke. (ha neked máshogy tetszik, írd máshogy, senki sem kényszerít rá... :-)
Amúgy ez a "vesszőnél felvisszük a hangsúlyt" dolog elég hülyeségnek hangzik, nem tudom, ki találta ki, de még ökölszabálynak is gyenge :-//
Az általános-iskolás tanárnőm tanította így. Én igazat adtam neki ebben, és adok neki most is. "Kérjük, fejezzék be a beszállást."
Vagy akkor mi az értelme a vesszőnek, ha nem a hanglejtésfelvitel-és-egy-kis-szünettartás? És nem is a felsorolás elemei közötti elválasztás?
Nem tudok megbékélni azzal hogy a hogy önmagában nem elég az új tagmondat kezdetének a jelzésére...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!