Hogy helyes? "Nekem föl sem tűnt" vagy "Nekem föl se tűnt".
A fel olyan steril, élettelen, németes.
A föl pedig tele van élettel.
Különben a szövegkörnyezettől függően használnám, de mind a kettő jó.
Tudtommal kijelentő módban sem, felszólító módban se, tehát az első a helyes.
A föl-fel egyaránt helyes, talán a föl kicsit régies (népies?), ld. Föl a szent háborúra /Petőfi, Föl-földobott kő /Ady, Föl-föl vitézek /Klapka induló, de semmiképp nem helytelen.
Írott nyelvben inkább a "fel" a gyakori, de a "föl" sem helytelen.
Szóban én is van hogy "föl"-nek mondom, de attól még "fel"-nek írom.
A "se"-t inkább felszólító módban használják vagy kifejezésekben (pl. se füle, se farka), de használják tagadásra is
A "sem"-et csak tagadásra használjuk.
Hasonlóan a ne/nem-hez
Szóval én hivatalos szövegben így írnám: "Nekem fel sem tűnt." De a többi verzió is helyes.
"használják tagadásra is"
ezt hogy érted?
(azt hiszem, mindkettő tagadószó)
OK, akkor viszont még egy észrevételem lenne (tényleg csak most tűnt fel, elnézést, nem direkt csinálom... :-):
"Hasonlóan a ne/nem-hez."
Épp ez az érdekes, hogy NEM ugyanúgy működnek, ugyanis a ne/nem esetében élesen elkülönül a két szó használata (ott nincs olyan, hogy "nem" helyett hanyagul "ne"-t mondnunk), ez a lazaság csak a "sem/se" esetében jelent meg. Példával:
Ma már haza sem megyek. ~ Ma már haza se megyek.
de:
Ma már nem megyek haza. (nincs "Ma már ne megyek haza.")
A Magyar Helyesírás Szabályai szerint a fel és a föl egyenértékű igekötők.
Legalábbis ez alapján eddig ezt hittem én is. De mit is számít komoly, évtizedek óta evvel foglalkozó tudósok véleménye, amikor két névtelen valaki megmondta, hogy ez nem így van? ;)
Hogy úgy mondjam, "funkcionálisan" egyenértékű, de ettől még a stílusértéke más lehet.
A krumpli is ugyanazt jelenti, mint a burgonya,
a nyugger is azt jelenti, mint a nyugdíjas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!