Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Bocsássa vagy bocsájtsa?

Bocsássa vagy bocsájtsa?

Figyelt kérdés
2017. márc. 30. 22:16
 1/5 anonim ***** válasza:
2017. márc. 30. 23:38
 2/5 anonim ***** válasza:
62%

Szerintem a ket szonak ket kulonbozo jelentese van.

Kertem a fonokomet, hogy bocsassa meg a kollegam hibajat, es ne bocsajtsa el.

Szoval, a jelentesetol fugg, hogyan irod.

Ez olyan, mint az egyelore - egyenlore. Egesz mast jelent a ket szo.

2017. márc. 31. 03:30
 3/5 BringaManó ***** válasza:

Szerintem pedig:

A két szónak ugyanaz a jelentése, és az értelmező szótár is csak annyi különbséget lát, hogy a bocsájt "kissé népies", de ettől eltekintv

"bocsájt: Ld. bocsát."

Pl.:

Nem bocsátották meg a kollégám hibáját, elbocsátották a cégtől.

~

Nem bocsájtották meg a kollégám hibáját, elbocsájtották a cégtől.

Felszólító módban – érzésem szerint – már általában "összeolvad" a két forma:

"Hiába kértem a főnökömet, hogy bocsássa meg a kollégám hibáját, és ne bocsássa el a cégtől." – Általában nem "bocsájtsa", bár azért azt nem mondhatjuk, hogy sosem mondanak ilyet, hiszen az előttem szóló is szívesen használja, meg a gugliban is lehet találni ilyeneket bőven. Nekem fura. (Pedig van olyan, hogy hajtsa, fejtse, felejtse, szalajtsa... de az fura nekem, hogy valaki úgy ejtse (;-), hogy "bocsájtsa".)

Szóval ízlés szerint választhatsz, hogy hogyan írod.

Ez olyan, mint a zsemle ~ zsömle. Ugyanazt jelentik, de esetleg bizonyos szövegkörnyezetekben jobb lehet az egyik, vagy épp a másik.

2017. ápr. 2. 12:23
 4/5 BringaManó ***** válasza:

ja, bocs, a felszólító módbeli összeolvadást nem gondoltam át nagyon, csak az adott estre jó megfejtésnek tűnt – viszont pl. E/2-ben, tárgyas ragozásban megy: "bocsájtsd meg a mi vétkeinket".

Ehhez innen szedtem az "ihletet":

[link]

amúgy nem értek egyet a cikkel abban, hogy "a helyesírás tehát ezt az alakot nem engedi meg"

(sem az #1-ben linkelt e-nyelv-tanáccsal, amely uhgyanezt mondja), én inkább a Nyest cikkben is említett Grétsy-cikkel tudok azonosulni:

[link]

amely azt mondja, hogy attól, hogy nincs benne az AkH.-ban, még természetesen létezhet (és lehet helyes), és létezik is (és helyes is).

2017. ápr. 3. 02:35
 5/5 anonim ***** válasza:
Bocsássa meg nekem a világ, szeretem a hegedű szavát...
2017. ápr. 16. 00:37

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!