Bocsássa vagy bocsájtsa?
Szerintem a ket szonak ket kulonbozo jelentese van.
Kertem a fonokomet, hogy bocsassa meg a kollegam hibajat, es ne bocsajtsa el.
Szoval, a jelentesetol fugg, hogyan irod.
Ez olyan, mint az egyelore - egyenlore. Egesz mast jelent a ket szo.
Szerintem pedig:
A két szónak ugyanaz a jelentése, és az értelmező szótár is csak annyi különbséget lát, hogy a bocsájt "kissé népies", de ettől eltekintv
"bocsájt: Ld. bocsát."
Pl.:
Nem bocsátották meg a kollégám hibáját, elbocsátották a cégtől.
~
Nem bocsájtották meg a kollégám hibáját, elbocsájtották a cégtől.
Felszólító módban – érzésem szerint – már általában "összeolvad" a két forma:
"Hiába kértem a főnökömet, hogy bocsássa meg a kollégám hibáját, és ne bocsássa el a cégtől." – Általában nem "bocsájtsa", bár azért azt nem mondhatjuk, hogy sosem mondanak ilyet, hiszen az előttem szóló is szívesen használja, meg a gugliban is lehet találni ilyeneket bőven. Nekem fura. (Pedig van olyan, hogy hajtsa, fejtse, felejtse, szalajtsa... de az fura nekem, hogy valaki úgy ejtse (;-), hogy "bocsájtsa".)
Szóval ízlés szerint választhatsz, hogy hogyan írod.
Ez olyan, mint a zsemle ~ zsömle. Ugyanazt jelentik, de esetleg bizonyos szövegkörnyezetekben jobb lehet az egyik, vagy épp a másik.
ja, bocs, a felszólító módbeli összeolvadást nem gondoltam át nagyon, csak az adott estre jó megfejtésnek tűnt – viszont pl. E/2-ben, tárgyas ragozásban megy: "bocsájtsd meg a mi vétkeinket".
Ehhez innen szedtem az "ihletet":
amúgy nem értek egyet a cikkel abban, hogy "a helyesírás tehát ezt az alakot nem engedi meg"
(sem az #1-ben linkelt e-nyelv-tanáccsal, amely uhgyanezt mondja), én inkább a Nyest cikkben is említett Grétsy-cikkel tudok azonosulni:
amely azt mondja, hogy attól, hogy nincs benne az AkH.-ban, még természetesen létezhet (és lehet helyes), és létezik is (és helyes is).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!