Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mien, meik és társai?

Mien, meik és társai?

Figyelt kérdés

Honnan jönnek ezek? Nekünk még általános iskola 3 osztályban a fejünkbe verték hogy melyiket hogy írjuk.

És 5-10 éve még nem láttam ennyi szarvas hibát a kommentekben sehol. Én sem írok tökéletesen, és ok, nem dolgozatot írunk, de miért van ennyi alapvető hiba az utóbbi időben?

Nem tanítják már? Vagy már az a korosztály is kommentel, akinek még nem kell tudni?

2017. márc. 26. 20:50
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
39%
Egyrészt, az iskolában nincs idő megtanítani a helyesírást sem. Másrészt viszont a tiniknek ez könnyebb, mint törődni a helyesírással.
2017. márc. 26. 20:57
 2/12 anonim válasza:
10%

Van olyan amin nem lehet segiteni. Sok helyen nem is forditanak különösebb figyelmet maguknak a szavaknak.

Személy szerint én azért írok helytelenül mert mire átgondolom helyes e elfelejtetem amit irni akartam. Vagy éppenséggel a mondatot.

Saját meglátásom szerint az is lehet művelt aki helytelenül ír. És nem is szoktam vele foglalkozni.

2017. márc. 26. 21:02
 3/12 anonim ***** válasza:
49%
Amiket írtál azok rövidítések, a gyors kommunikáció(chat, sms, fórum stb) szükségessé teszi.
2017. márc. 26. 21:11
 4/12 anonim válasza:

Megnyugtatlak, 2004-ben voltam nyolcadikos és akkor is ez volt a menő. Csak akkor még nem volt ennyire netcentrikus az élet és smsben meg MSN-en tolták, nem mindenki arcába social median.

Sokan amúgy azt hiszik, hogy ez cuki vagy menő (úgy hallottam, manapság a menőt úgy menő mondani, hogy "menci")

Mint a szia helyett cya sya meg ezek a szellemileg fogyatékos változatok.

2017. márc. 26. 21:22
 5/12 A kérdező kommentje:

4#

A sya-t még akkor 2004-ben is tolták a csajok a treforton meg az irc-n.

Meg emlékszem, akkoriban a mé ment a miértre, meg a yo8 a jóéjt.

De ezeknél még látszott hogy jópofizni akarnak.

De ezeknél amit fent írtam, én komolyan azt gondoltam, hogy valami fogyatékosok írják.

2017. márc. 26. 22:00
 6/12 anonim ***** válasza:
Szerintem hibás analógia miatt hiszik sokan hogy így kell írni. Mert ugye ott a mienk szó, meg a tea, amiben a magánhangzó torlódást sokan kicsit j-vel hallják/ejtik (*mijenk, *teja). De mivel tudja, hogy nem kell bele a j, ezért megijed a milyen ilyen olyan szavaktól, amikben van egy ly, de úgy gondolja, hogy nem kell bele semmi. (Sőt, esetleg előbb megpróbája leírni j-vel, *mijen-nek, de mivel idegenül hat neki - persze mert ly kéne -, elbizonytalanodik, és inkább leírja *mien-nek.)
2017. márc. 26. 22:20
 7/12 BringaManó ***** válasza:

#6-tal teljesen egyetértek, de azért biztos, hogy van benne nagy arányban jópofizás is (#4-#5).

#3-ban a "szükséges"-t azért megkérdőjelezném... (mondjuk egy hogy helyetti h-t még értek, de azért a direkt használt "torzulások" nagy része inkább a jópofiság miatt van)

2017. márc. 27. 10:47
 8/12 anonim ***** válasza:
Mert ez a mai világban menő. Pont olyan mint a "hol lax?". Fel lehet vele vágni a kortársak előtt. Az, hogy debilséget sugall, az nem számít. Amikor én voltam középiskolás, már akkor is menő volt, mondjuk én nem alkalmaztam soha, mindig is ősi oláh szokásnak tartottam az ilyen jellegű "vagánykodást".
2017. márc. 27. 11:43
 9/12 anonim ***** válasza:

6-osnak is lehet igaza. És tudjátok miért? MIÉRT? M.I.É.R.T.? Ezért. A "miért"-ből bizony hiányzik a ly betű...

A "miért" zavarja meg ezeket az embereket. Elvileg ugyanaz az analógia. Nyelvészek, tessék nekem megmagyarázni, miért nincs "LY" a miért-ben és miért van a "milyen"-ben.

A csoport másik fele nyilván a szándékos "mien"-ező, persze olyanok is vannak.

2017. márc. 27. 11:50
 10/12 BringaManó ***** válasza:

a "felvágást" és "vagánykodást" nem értem, szerintem szellemességnek (vö. humor, tréfa, vicc, móka) szánják (ebbe a T/3 beleértve hajdani fiatal önmagamat is :-).

bár ha jól belegondolok, a szellemeskedés is "felvágás" bizonyos szempontból: ahhoz kell egy gyors – és kicsit csavaros – észjárás, és így aki sokat humorizál, az talán az eszére "vág fel", azt "fitogtatja"... (?)

épp ezért először azt sem értettem, hogy miért sugallna debilséget, miközben pont a kreativitását, tájékozottságát, szellemességét, változatosság iránti igényét akarja mutatni, aki ilyeneket gyárt/használ... – de persze ettől még lehet, hogy csak mutatni próbálja, de nincs neki :-) (vö. "szellemeskedik", "viccelődik"... – ahogy az "okoskodik" szót sem az igazán okosra használjuk, és talán az sem erős (mindig), aki "erősködik", továbbá az sem biztos, hogy vagány, aki "vagánykodik" :-)

hát valahogy mértékkel és ízléssel kell ezt kezelni – azt azért nem mondanám, hogy minden szóviccet és betűkkel való játékot a gyehenna tüzével jutalmaznék.

"az általánosítás sosem jó" ;-)

2017. márc. 27. 11:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!