Mien, meik és társai?
Honnan jönnek ezek? Nekünk még általános iskola 3 osztályban a fejünkbe verték hogy melyiket hogy írjuk.
És 5-10 éve még nem láttam ennyi szarvas hibát a kommentekben sehol. Én sem írok tökéletesen, és ok, nem dolgozatot írunk, de miért van ennyi alapvető hiba az utóbbi időben?
Nem tanítják már? Vagy már az a korosztály is kommentel, akinek még nem kell tudni?
Van olyan amin nem lehet segiteni. Sok helyen nem is forditanak különösebb figyelmet maguknak a szavaknak.
Személy szerint én azért írok helytelenül mert mire átgondolom helyes e elfelejtetem amit irni akartam. Vagy éppenséggel a mondatot.
Saját meglátásom szerint az is lehet művelt aki helytelenül ír. És nem is szoktam vele foglalkozni.
Megnyugtatlak, 2004-ben voltam nyolcadikos és akkor is ez volt a menő. Csak akkor még nem volt ennyire netcentrikus az élet és smsben meg MSN-en tolták, nem mindenki arcába social median.
Sokan amúgy azt hiszik, hogy ez cuki vagy menő (úgy hallottam, manapság a menőt úgy menő mondani, hogy "menci")
Mint a szia helyett cya sya meg ezek a szellemileg fogyatékos változatok.
4#
A sya-t még akkor 2004-ben is tolták a csajok a treforton meg az irc-n.
Meg emlékszem, akkoriban a mé ment a miértre, meg a yo8 a jóéjt.
De ezeknél még látszott hogy jópofizni akarnak.
De ezeknél amit fent írtam, én komolyan azt gondoltam, hogy valami fogyatékosok írják.
#6-tal teljesen egyetértek, de azért biztos, hogy van benne nagy arányban jópofizás is (#4-#5).
#3-ban a "szükséges"-t azért megkérdőjelezném... (mondjuk egy hogy helyetti h-t még értek, de azért a direkt használt "torzulások" nagy része inkább a jópofiság miatt van)
6-osnak is lehet igaza. És tudjátok miért? MIÉRT? M.I.É.R.T.? Ezért. A "miért"-ből bizony hiányzik a ly betű...
A "miért" zavarja meg ezeket az embereket. Elvileg ugyanaz az analógia. Nyelvészek, tessék nekem megmagyarázni, miért nincs "LY" a miért-ben és miért van a "milyen"-ben.
A csoport másik fele nyilván a szándékos "mien"-ező, persze olyanok is vannak.
a "felvágást" és "vagánykodást" nem értem, szerintem szellemességnek (vö. humor, tréfa, vicc, móka) szánják (ebbe a T/3 beleértve hajdani fiatal önmagamat is :-).
bár ha jól belegondolok, a szellemeskedés is "felvágás" bizonyos szempontból: ahhoz kell egy gyors – és kicsit csavaros – észjárás, és így aki sokat humorizál, az talán az eszére "vág fel", azt "fitogtatja"... (?)
épp ezért először azt sem értettem, hogy miért sugallna debilséget, miközben pont a kreativitását, tájékozottságát, szellemességét, változatosság iránti igényét akarja mutatni, aki ilyeneket gyárt/használ... – de persze ettől még lehet, hogy csak mutatni próbálja, de nincs neki :-) (vö. "szellemeskedik", "viccelődik"... – ahogy az "okoskodik" szót sem az igazán okosra használjuk, és talán az sem erős (mindig), aki "erősködik", továbbá az sem biztos, hogy vagány, aki "vagánykodik" :-)
hát valahogy mértékkel és ízléssel kell ezt kezelni – azt azért nem mondanám, hogy minden szóviccet és betűkkel való játékot a gyehenna tüzével jutalmaznék.
"az általánosítás sosem jó" ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!