Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ki volt az a hülye, aki...

Ki volt az a hülye, aki kitalálta, hogy a kötőjellel írt dátumoknál nem kell pontot írni? (pl 2. -án helyett 2-án)

Figyelt kérdés

Szerintem sokkal logikusabb lenne, ha raknánk pontot. Ugyanis nem azt mondjuk, hogy "kettőán, háromán, négyén", hanem azt, hogy másodikán, harmadikán, vagy negyedikén.

Hát azért gondolkodjunk már...

2017. márc. 26. 17:06
1 2
 11/17 2*Sü ***** válasza:

> á, inkább nem is teszem

Na de most miért nem? :-(

2017. márc. 28. 00:19
 12/17 BringaManó ***** válasza:

ja, azért egy apróság (a másik versenyzőnek):

"A kitalált név: nyaktekerészeti mellfekvenc. Nem jött be."

Tudom, hogy sok helyen valódi nyelvújítási próbálkozásként írják le ezeket a vicces, hosszú (akár többszavas) próbálkozásokat (lehet, hogy még az iskolában is szóba kerül, hiszen milyen mókás szavak, színesítsük valamivel azt a száraz tananyagot!...), mégis azt gondolom, hogy ezeket már a kitalálójuk sem gondolta komolyan, csupán paródia volt, ahogy ebben a cikkben is írják: [link] . Teljesen életszerűtlen, hogy valaki a többi, tömörségre törekvő nyelvújításkori szó mellett ilyeneket komoly szándékkal alkosson – viszont poénnak jó, és akkoriban volt is nagy poénkodás ezeken a dolgokon keresztbe-kasul (vö. Mondolat stb.).

ott van pl. a mozdony, amely szintén nyelvújításkori szó, és azt mondja róla az Etimológiai szótár, hogy "szóalkotással keletkezett a mozdul, mozdít, mozog igék szótövéből -ny névszóképzővel. A nyelvújítók más szavakat is javasoltak, vö. gőzszekér, műköny vontató [1846]."

ez így teljesen rendben is van, az elvetélt társai is viszonylag rövidek, oké. ehhez képest miért próbálkozott volna bárki a gőzpöfögészeti tovalöködővel? (más források szerint tova-löködönc) – lerí róla, hogy csak poén.

szóval elnézést, de ebben (egyelőre) nem hiszek, amíg valaki nem ír valami meggyőzőt.

azért nehéz ma már kicsit szétszálazni, hogy mi volt komoly, és mi nem, mert ami nem vált be (csucsag, górugrány stb.), az ugyanolyan viccesen hangzik, mint amit nem is akartak bevezetni soha. ennek ellenére azért józan ésszel belátható, hogy ezeket a kilométeres változatokat egy – a nyelvvel alkalmasint hivatásszerűen foglalkozó – nyelvújító nem szánhatta "hétköznapi használatra".

2017. márc. 28. 00:34
 13/17 anonim ***** válasza:
@BringaManó, Te nyelvész vagy?
2017. márc. 28. 10:39
 14/17 BringaManó ***** válasza:
Nem, csak "műkedvelő amatőr" (vagy még az is túlzás). :-)
2017. márc. 28. 16:11
 15/17 anonim ***** válasza:

Bringa, nem _csak_ poén. De vehetjük úgy is, hogy azért poén, mert...

Mondd ki mindkettőt ritmizálva (úgy értem, hosszú és rövid szótagokként), és rá fogsz jönni. :)

BW

2018. jan. 10. 22:31
 16/17 anonim válasza:
Én voltam! És ez nem fog változni 100000000 évig
2021. márc. 10. 16:21
 17/17 BringaManó ***** válasza:

#15: azt gondolod, hogy magamtól van érzem ezeknek a remek ritmusát? :-o

természetesen de.

de ez nem mond ellent annak, amit írtam.

oké, a "poén"-t értelmezd tágan, mondhatjuk kicsit művészetnek is... a lényeg, hogy nyilván nem valódi, hétköznapi használatra szánták (pedig sokan azt hiszik).

2021. márc. 10. 17:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!