Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Van olyan szó, hogy kultúrtárs...

Van olyan szó, hogy kultúrtársadalmi? és ha igen, hogy írják? Egybe vagy kötőjellel (kultúr-társadalmi)?

Figyelt kérdés
2015. nov. 22. 21:22
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Van, és egybeírjuk: kultúrtársadalmi.
2015. nov. 22. 22:22
 2/9 BringaManó ***** válasza:
fú, és ez miez? :-)
2015. nov. 22. 23:19
 3/9 fersk ***** válasza:
Egy példamondatra én is kíváncsi lennék...
2015. nov. 23. 01:38
 4/9 anonim ***** válasza:

Eeemberek, Google...:

[link]

Mit gondoltok, én honnan voltam ilyen "okos"? :D

(A szó helyesírását illetően pedig magamtól, mert az MTA egyszer ismeri [Helyes-e így?], egyszer nem [külegy]...)

2015. nov. 23. 08:01
 5/9 BringaManó ***** válasza:

köszi, a google első pártíz találatát én is megnéztem – és én nem lettem okosabb, tehát a "fúésezmiez"-be azok a találatok is beleértendőek :-)

---

a helyesírását illetően meg lehet, hogy így "helyes", és az is lehet, hogy "egybe", de az MTA oldalán nincs olyan eszköz, hogy "Létezik-e ilyen szó, és mi a frászt jelent"... :-)

(márpedig én csak erre kérdeztem rá :-)

Mert amúgy ezt én is tudom:

[link]

és ezt is:

[link]

de ettől még...

2015. nov. 23. 11:26
 6/9 BringaManó ***** válasza:

...Ja, és amúgy meg a Külegy csomó dologra egyszerűen nem alkalmas, mivel nem arra találták ki (vagy csak egyszerűen meghaladja a képességeit)*, ebből már jó sokat megbeszéltünk, ugye.

Na hát ebbe az "alkalmatlan" kategóriába esnek ezek szerint az ilyesféle (önmagukban "értelmetlen") előtagok is, hiszen ugyanúgy nem tudja megoldani ezt sem:

[link]

[link]

[link]

[link]

és ugyanígy a "magyarabb" rövidült előtagok:

[link]

[link]

[link]

(megpróbáltam a vegyértéket is, de attól elszáll – az "érték" szóra allergiás, úgy látom; ez valami bug lehet)

És ha már "Külegy", akkor:

[link]

[link]

...

kakukktojás:

[link]

ezt összerakja, de a magyarázatokban látszik, hogy nem tudja, hgy a bio az egy előtag is, nála a "A „bio” főnevet és a „giliszta” főnevet egybeírjuk ..."

(ahogy nézem, a szocio- előtaggal elbánik, azt hajlandó összetenni:

[link]

[link]

[link]

[link]

talán kivétellistán van, mert magyarázatot nem mer adni mellé)

---

az egyébként tök bájos, hogy van, amit érteni vél, pedig valójában nyilván "fogalma sincs, mit beszél":

[link]

de

[link]

(valójában ez az "őszinte":

[link] )

:-)

---

* ahogy írják is:

"A különírás-egybeírás témakör különösen összetett eleme a magyar helyesírás rendszerének. A szabályok sokszor többértelműek, a nyelvhasználók szövegkörnyezetet értelmező képességére építenek. Ezekben az esetekben igyekszünk a megadott bemenetnek megfelelő, összes lehetséges szabályos írásmódot megmutatni, segítséget nyújtva a megfelelő értelmezés kiválasztásához. A felhasznált nyelvtechnológiai eszközök – mint minden, a mesterséges intelligencia határterületén mozgó, információs technológiai megoldás – jelenleg szükségszerűen nem képesek az esetek 100%-ában helyes választ adni. Másfelől, a különírás-egybeírás bizonyos kérdései különösen nehezen ragadhatóak meg számítógéppel. Így gyakran előfordulhat, hogy rendszerünk nem képes az összes lehetséges helyes megoldást megmutatni. Az általunk javasolt megoldások mellett mindig lehetnek más helyes megoldások is. Amennyiben automatikus rendszerünk nem képes kielégítő választ adni, kérdésével forduljon bizalommal közönségszolgálatunk munkatársaihoz!"

2015. nov. 23. 11:56
 7/9 anonim ***** válasza:

Te atyaég... Bringa, szabin vagy? :D

Én csak karácsony körül leszek legközelebb, úgyhogy majd akkor végignézem a linkeket. :P

Most csak megnéztem egy párat, és írni sincs kedvem/időm. Megyek dógomra. :D

Ja, a legfontosabb: Nem tudok többet, mint Google barátunk. Szóértelmezésben sem.

2015. nov. 23. 18:55
 8/9 A kérdező kommentje:
Hahjaj, köszönöm a bőséges válaszokat :D
2015. nov. 25. 15:03
 9/9 BringaManó ***** válasza:
Ó, ugyan, kultúrtársadalmi kérdésekben mindig szívesen állunk rendelkezésedre!
2015. nov. 25. 15:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!