Mindkettőtöket szeretem vagy mindkettőtöket szeretlek?
Az első szerintem a "mindet szeretem" mintájára működik, de elfogadott és helyesnek mondható.
A második pedig olyan, mint a "szeretlek titeket", személyesebb hangzású, én inkább ezt preferálom.
Szerintem is mindkettő jó, az első jobban fog tetszeni a "logikázóknak": azok közé a különleges szerkezetek közé tartozik, amikor a másik felet olyan módon nevezzük meg (egy ilyen birtokos izével), amely aztán nyelvtanilag E/3-asként működik:
Jöjjön hozzám kegyed!
Egyikőtök gyanús nekem.
Mindannyiótok hazamehet.
Mindkettőtöket szeretem.
A második viszont valóban "kedvesebben" hangzik, még ha nyelvtanilag döccen is egy nagyon picit. :-)
(kieg.:
kegyed, kegyelmed, méltóságod, felséged stb.: ezek egyébként egy érdekes átmenetet képeznek a tegeződés és a magázódás között, ami lehet egy köztes megoldás is, ha éppen nem tudom, hogy tegezzem vagy magázzam, de lehet a nyelvtörténetben egy hosszabb idejű változás egyik állomása is – de most ebbe nem megyek bele, ha kendtek megbocsátanak... :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!