Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A gy hang a d vagy a g lágyítása?

A gy hang a d vagy a g lágyítása?

Figyelt kérdés

Előre is elnézést, ha rossz kategóriába soroltam volna a kérdést, azonban ez tűnt a legrelevánsabbnak.

A kérdés onnan jutott eszembe, hogy a rovásírásban a gy-t (egy függőleges vonal, amelyet metsz két másik egyenes) mintha d-ből képeznék. A nyest.hu-n is szerepelt erről egy kérdés, ám ott nemigen kaptam rá kielégítő választ. Kiejtés szerint a gy a g és a d között helyezkedik el. A dj hasonulást gy-nek ejtjük, ellenben a gj nem hasonul, a gyj pedig erős gy-vé válik.

Már többször is hallottam, hogy a magyar a mag népe, és így a magból származtatik a magy --> magyar. Ám ha a g nem lágyul, akkor e tekintetben nem kapcsolható össze a mag és a magy(ar).

Remélem, érthetően írtam, mert elég keszekuszának tűnik.

A válaszokat előre is köszönöm.

2016. dec. 5. 22:19
 1/6 anonim ***** válasza:
d
2016. dec. 5. 22:21
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

Azonban akkor felmerül egy kérdés: miért nem dy-nal jelölik a gy-t?

2016. dec. 5. 22:55
 3/6 anonim válasza:
100%
igen, valóban a d, nem pedig a g. A d zöngétlen párja a t, aminek a "lágy" változata a ty. Ha ezt a logikát követnénk, akkor a gy-t inkább dy-nek kellene írni
2016. dec. 5. 22:57
 4/6 anonim ***** válasza:
Érdekes. Mármint teljesen jogosnak tartom a felvetést, valamint a #3 válasza is teljesen logikus. Az az érdekes, hogy vagy 2-3 napja én is pont ugyanezen morfondíroztam el magamban. Csak én nem jutottam el addig, hogy meg is kérdezzem :D
2016. dec. 6. 02:24
 5/6 anonim ***** válasza:

3 napja volt a kérdés, ott válaszoltam rá:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__82..

2016. dec. 6. 11:10
 6/6 anonim válasza:
csak mellékesen: a d+j nem hasonulás, hanem összeolvadás, úgy lesz belőle gy; egyébként meg, ha pusztán fizikailag kipróbálod, hogy hol és hogyan képzed a gy-t, akkor valóban a d és g között helyezkedik el a képzés helye szerint - hátrébb van a d-nél, de előrébb a g-nél; a hogyan tekintetében pedig mindhárom hang zárhang és mindhárom zöngés is...
2016. dec. 6. 20:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!