A c hang IPA-jele miért ts?
Én ezt csak nemrég tudtam meg. Én ilyesmire nem is gondoltam soha, nem vagyok nagyon jártas a hangtanban, bár meglehetősen érdekel. Soha egy órán sem mondta ezt egy nyelvtanár sem. Én úgy veszem észre, hogy a nyelvek tanulásánál a tanárok nagyon kevés hangsúlyt fektetnek a hangtanra és a kiejtésre, csak a nyelvtan, az olvasás meg helyesírás fontos számukra.
Arra persze rég rájöttem, hogy különböző nyelvekben (a számomra ugyanúgy hangzó) hangot más betűkkel jelölik, pl. a c esetében z-vel a németben. De az IPA lényege nem az, hogy teljes egészében fonetikus kellene, hogy legyen, ahogy a neve is mondja? Ami azt jelentené hogy egy hangnak egyetlen szimbólum felelne meg. Itt pedig két külön betűvel jelölik ezt az egy hangot. Ugyanez a helyzet a dz és a dzs esetében is (meg talán a ty, ny és gy esetében is).
Ezek szerint, a c hang a t és az s (sz) hang keveréke. De a szimbólum miért simán a két külön latin betű? Valahogy összeragaszthatták volna, hogy egyetlen karakter legyen, nem? Ha a két említett hang egymás mellé kerül, az még nem muszáj, hogy feltétlenül azt jelentse, hogy a c-nek jelölt hang alakuljon ki. Egy példa eszembe jutott: átszalad. Itt egymás mellett van a két hang, mégsem olvadt c-be. Ha egy idegen tanul magyarul, a szótár és az IPA segítségével, itt nem kerülhet félreértésre?
> Én úgy veszem észre, hogy a nyelvek tanulásánál a tanárok nagyon kevés hangsúlyt fektetnek a hangtanra és a kiejtésre
Idegen nyelv tanulásánál esetleg van némi praktikus oldala, ha valaki ismeri a fonetikus jelöléseket. De a legtöbbször vajmi kevés szükség van rá. Az IPA ismeretére csak speciálisabbnak nevezhető tudományterületeken van igazán szükség.
> Ami azt jelentené hogy egy hangnak egyetlen szimbólum felelne meg.
Így is van. A magyar c hangot az unicode karakterkészletben ʦ – és nem ts – jellel jelölik, de így is szokták: [link] . Ez egy ligatúra, nem két különböző betű, hanem két betű összevonásából keletkező új jel. Lásd: [link]
Valamiből csak muszáj volt ezeket a jeleket megalkotni, lehetőleg úgy, hogy könnyen meg is lehessen jegyezni. Tehát pontosan azt csinálták, amit te is írtál, „valahogy összeragasztották”.
> Ha a két említett hang egymás mellé kerül, az még nem muszáj, hogy feltétlenül azt jelentse, hogy a c-nek jelölt hang alakuljon ki.
Az IPA eredetileg angol és francia kezdeményezésre készült el. Az ő nyelvükben nincs a mienknek megfelelő c hang, de a két betűt – t és sz – egymás után kiejtve valami hasonlót kapunk. Az más kérdés, hogy nem pontosan azt a hangot, de hasonlót. Az meg megint más kérdés, hogy egyes nyelvekben a t-nek és sz-nek megfelelő betűk egymás utáni kiejtése valóban ʦ -nek hangzik-e, vagy vannak kivételek.
De mint írtam, nem ts a jele a hangnak, hanem ʦ, így nincs félreértés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!