Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A rovásírásban van külön ö, ü...

A rovásírásban van külön ö, ü és ő, ű is. De milyen hang jelölésére szolgál az ö/ü és az ő/ű jele? Milyen szóban vannak ilyen hangok?

Figyelt kérdés

#rovásírás #ö-ü hangok jelei
2015. márc. 6. 18:24
 1/6 anonim ***** válasza:
nem értem
2015. márc. 6. 19:23
 2/6 anonim ***** válasza:

Úgy érted hogy kettőshangzót jelöl? (Ö+ü)

Linkelhetnél referenciát, vagy kifejthetnéd bővebben mire is gondolsz.

Egyébként a rovásírásnak nincs teljesen egységes formája, néhány jelentős lelet/forrás van, ezekből rekonstruáltak abc-ket. Van legalább 4-5 variáns, amik itt-ott el is térnek, illetve tartalmazhatnak félreolvasásokat, félreértelmezéseket is. A hosszított magánhangzók is viszonylag modern szülemény, hogy jobban közelítsenek a ma használt latin abc-s rendszerhez.

Az ö és az ü elég közel álló hangok, nem látom sok értelmét a kettő keverékének külön jelölését. Valószínűleg csak egy másik variánst jelöl, vagy nem jelöli külön az ő-t vagy az ű-t a karakter. Ez elképzelhető, mert az ű betű egy egyel zártabb ő betűnek felel meg (mint pl. az e és a zárt e esete).

Konkrét példát most csak erőltetettet tudok mondani (pl. üveg - öveg, türk ~--> török, stb.), mivel nem igazán vannak fennmaradt kétalakú ö-ü-s szavak, de egyes nyelvtörténeti korszakokban cserélődhetett a két hang.

Élőnyelvben nyilván gyakrabban előfordulhat a variálás, de ez így leírva kicsit viccesnek tűnik.

pl. Én ö/üsmerem ezt az ember; Nagyon ü/ögyes vagy, ilyesmik..

2015. márc. 6. 19:30
 3/6 A kérdező kommentje:

Ami rovásírásos ábécét találtam,abban van az ü és ű után úgy ahogy írtam, az ö/ü jele egy kis kör ,amiből kb.11óra-1óra-5óra-7óra irányában állnak ki kis vonalak;az ű/ő jele pedig két negyedkör függőlegesen összerakva és ugyanúgy a négy kis vonal kiáll belőle.

De ez a két jel nem hasonlít egyik másikra sem,az az érdekes.

Megpróbálom megkeresni,hogy ez melyik ábécé szerint van.

Bocs,azt hittem,hogy ez másnak egyértelmű lesz.

2015. márc. 6. 21:00
 4/6 anonim ***** válasza:

[link]

Ezt találtam. Tehát kétféle alakváltozatról van szó, viszont az ö/ü-ként jelöltet azért használják ritkábban, mivel mindkét hangra használták, így nem teljesen egyértelmű, mit is jelöl vele épp az író.

Egyébként azt mondják, az a lényeg, hogy te magad és a többi rovó megértse amit írsz, ezen felül viszonylag szabad kezet kapsz. Én például nem látom értelmét tollal a jobbról balra írásnak, vagy a váltott soros írásnak, illetve

próbálok a folyóírásba legjobban beleillő módon írni. Hobbi szintenelőször az a lényeg hogy tudj írni fejből, kísérletezgess, élvezd.

Én csak kezdő vagyok, de ha esetleg érdekel mit javaslok:

Rövid leírás:

[link]

Segédletek, minták:

[link]

Összerovás:

[link]

Számok egyszerűsítése:

[link]

(alja)

www.magyarrovas.hu/download.php?f=rovasszamok.pdf

2015. márc. 6. 21:49
 5/6 A kérdező kommentje:

Szerintem a jobbról balra írás balkezeseknek sokkal jobban kézre áll.

Még jobbkezesek is talán jobban tudják bal kézzel írni,ahogy próbáltam.Persze nem tudom,hogy a nem domináns kézzel tud-e az ember elég gyorsan írni még gyakorlás után is.Meglátjuk.

Köszönöm a választ.

Más kérdés;hogyan vannak a nagybetűk?Ugyanaz a jel nagyobban?Mondjuk név első betűjének.Vagy mondatkezdéshez.

2015. márc. 6. 23:06
 6/6 anonim ***** válasza:
Amennyire én tudom, kisbetűk nincsenek, ez egy csupa nagybetűs írás.
2015. márc. 7. 12:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!