A rovásírásban van külön ö, ü és ő, ű is. De milyen hang jelölésére szolgál az ö/ü és az ő/ű jele? Milyen szóban vannak ilyen hangok?
Úgy érted hogy kettőshangzót jelöl? (Ö+ü)
Linkelhetnél referenciát, vagy kifejthetnéd bővebben mire is gondolsz.
Egyébként a rovásírásnak nincs teljesen egységes formája, néhány jelentős lelet/forrás van, ezekből rekonstruáltak abc-ket. Van legalább 4-5 variáns, amik itt-ott el is térnek, illetve tartalmazhatnak félreolvasásokat, félreértelmezéseket is. A hosszított magánhangzók is viszonylag modern szülemény, hogy jobban közelítsenek a ma használt latin abc-s rendszerhez.
Az ö és az ü elég közel álló hangok, nem látom sok értelmét a kettő keverékének külön jelölését. Valószínűleg csak egy másik variánst jelöl, vagy nem jelöli külön az ő-t vagy az ű-t a karakter. Ez elképzelhető, mert az ű betű egy egyel zártabb ő betűnek felel meg (mint pl. az e és a zárt e esete).
Konkrét példát most csak erőltetettet tudok mondani (pl. üveg - öveg, türk ~--> török, stb.), mivel nem igazán vannak fennmaradt kétalakú ö-ü-s szavak, de egyes nyelvtörténeti korszakokban cserélődhetett a két hang.
Élőnyelvben nyilván gyakrabban előfordulhat a variálás, de ez így leírva kicsit viccesnek tűnik.
pl. Én ö/üsmerem ezt az ember; Nagyon ü/ögyes vagy, ilyesmik..
Ami rovásírásos ábécét találtam,abban van az ü és ű után úgy ahogy írtam, az ö/ü jele egy kis kör ,amiből kb.11óra-1óra-5óra-7óra irányában állnak ki kis vonalak;az ű/ő jele pedig két negyedkör függőlegesen összerakva és ugyanúgy a négy kis vonal kiáll belőle.
De ez a két jel nem hasonlít egyik másikra sem,az az érdekes.
Megpróbálom megkeresni,hogy ez melyik ábécé szerint van.
Bocs,azt hittem,hogy ez másnak egyértelmű lesz.
Ezt találtam. Tehát kétféle alakváltozatról van szó, viszont az ö/ü-ként jelöltet azért használják ritkábban, mivel mindkét hangra használták, így nem teljesen egyértelmű, mit is jelöl vele épp az író.
Egyébként azt mondják, az a lényeg, hogy te magad és a többi rovó megértse amit írsz, ezen felül viszonylag szabad kezet kapsz. Én például nem látom értelmét tollal a jobbról balra írásnak, vagy a váltott soros írásnak, illetve
próbálok a folyóírásba legjobban beleillő módon írni. Hobbi szintenelőször az a lényeg hogy tudj írni fejből, kísérletezgess, élvezd.
Én csak kezdő vagyok, de ha esetleg érdekel mit javaslok:
Rövid leírás:
Segédletek, minták:
Összerovás:
Számok egyszerűsítése:
(alja)
www.magyarrovas.hu/download.php?f=rovasszamok.pdf
Szerintem a jobbról balra írás balkezeseknek sokkal jobban kézre áll.
Még jobbkezesek is talán jobban tudják bal kézzel írni,ahogy próbáltam.Persze nem tudom,hogy a nem domináns kézzel tud-e az ember elég gyorsan írni még gyakorlás után is.Meglátjuk.
Köszönöm a választ.
Más kérdés;hogyan vannak a nagybetűk?Ugyanaz a jel nagyobban?Mondjuk név első betűjének.Vagy mondatkezdéshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!