Szerintetek pl. a változás vagy az érdekesség szavakban a két á ill. é hang ugyanolyan? Érzetek-e valamilyen különbséget köztük a kiejtésükkor?
Azért kérdezem, mert szerintem az első á/é rövidebbnek, a másik á/é meg hosszabbnak tűnik valahogy. A megszokott á és é hang hosszúnak, elnyújtottnak hangzik. Számos egyéb példa is itt van: kérdés, gárda, Sándor, érteni, érdek, Svájc stb.
A hivatalos nyelvészek fölfogása szerint a mai magyar nyelvben 14 magánhangzó van - 7 rövid és annak a 7 hosszú párja. Ez az elmélet nagyon sántikálós szerintem, tekintve arra, hogy mégis milyen alapon mondható az "á" az "a" hosszú párjának, vagy az "é" az "e" hosszú párjának. Egy idegen, gondolom, nem találna semmilyen hasonlóságot köztük, szemben az ö-ő, ü-ő, o-ó stb. hangpároknál, itt tényleg egyértelmű, hogy rövid-hosszú.
Ráadásul mi van a középzárt e-vel, ez egy ugyanúgy létező magyar hang, amelyet használnak a nyelvterület nem kis részén.
Akármit is nézek - itt a Google-on, vagy könyvekben, mindenütt azt a szent 14-es elméletet hangoztatják.
Mindenesetre, tudom hogy itt nem járnak nyelvészek és magyartanárok, úgyhogy nem várok el valamilyen nagyon tudományos választ erről. Csak a címben föltett kérdésemre válaszoljatok, vagy linkeljetek be valami jó írást ezzel kapcsolatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!