Anna féltékeny Emmára, amiért Dani annyira kedveli Emmát. Az "amiért" helyett lehet "hogy"-ot is használni?
"A másodikban amiatt voltál mérges, hogy kiabáltál.":
Nem feltétlenül, azt is jelentheti az a mondat, hogy a mérgesség miatt kiabált. (És mivel általában inkább ennek az utóbbinak van értelme*, én azt mondanám, hogy gyakorlatilag csak ezt jelentheti...)
* Na jó, azért ki tudok találni példát a másik jelentésre is:
"...Aztán utólag átgondoltam a történteket, és értékeltem a saját viselkedésemet: az még nem volt baj, hogy kicsit erősebb hangnemet ütöttem meg Jenővel szemben, hiszen éreztetni akartam, hogy komoly a helyzet. Az viszont már bántott, hogy elvesztettem a fejem. Nagyon mérges voltam, amiért kiabáltam is. Máskor megpróbálok jobban uralkodni magamon."
sirat/ríkat: aha, jó, igen, az nekem is bántja a fülem, de valóban sokszor hallani. (bár azt is mondhatnánk, hogy mondják csak nyugodtan, hiszen az a logikus: az a műveltető jelentés felel meg jobban a szó felépítésének... de nekem sem tetszik.)
én még az elvész/elveszik párral is hasonlóan vagyok, ott is az elvészt preferálnám, de szemmel láthatóan az sokaknak már nem jön be annyira...
az imént az "amiért"-es mondatról értekeztem, abból azért csak óvatosan vonjunk le ilyen messze menő következtetéseket... :-)
– de itt speciel stimmel: valóban lehet ez is kétértelmű, hiszen a fenti kis példámba akár ezt is beletehetnénk, és akkor jelenthetné ezt is, azt is, attól függően, hogy hogy mondom.
ugyanez az amiért-es mondatra is igaz: azt is mondhatom kétféleképpen a sztoriban.
hú, most látom: nagyon érdekes, hogy a "hogy" kétértelműségéhez hozzájárul az "olyan" kétértelműsége is... :-)
mert ugye, hanem "olyan" (vagy "annyira") van az elején, akkor elszáll a kétértelműség:
"Nagyon mérges voltam, hogy kiabáltam is."
(az "amiért"-es megfogalmazásra ez nem áll, mint láttuk)
tehát különbség van:
az "amiért" önmagában kétértelmű;
a hogy-os mondatnál viszont az egyik értelemben az "olyan..., hogy..." áll párban,
a másik értelemben pedig külön van az "olyan" ('nagyon' jelentéssel), és külön a "hogy" (megnemmondom, hogy itt milyen fajta alárendelés kötőszavaként (talán okhatározói))
[remélem, hogy követhető volt... őrület, hogy micsoda kacifántos nyelvet beszélünk... és mindezt csak így ösztönösen, anélkül hogy valaha tanították volna?... tényleg ufók vagyunk. :-]
Köszi megint.
Hát igen, érdekes dolgok ezek...
Tehát akkor:
Olyan mérges voltam, amiért kiabáltam is.
mindkettőt jelentheti
Nagyon mérges voltam, amiért kiabáltam is.
mindkettőt jelentheti
Olyan mérges voltam, hogy kiabáltam is.
1. verzió: olyan=nagyon, azaz azért voltam mérges, mert kiabáltam
2. verzió: olyan=annyira, azaz a mérgesség miatt kiabáltam
:)
Ja, most látom, az utóbbit te is említetted:
"mert ugye, hanem "olyan" (vagy "annyira") van az elején, akkor elszáll a kétértelműség:"
Az "olyan" és az "annyira" kezdéssel egyaránt kétértelmű a mondat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!