Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Anna féltékeny Emmára, amiért...

Anna féltékeny Emmára, amiért Dani annyira kedveli Emmát. Az "amiért" helyett lehet "hogy"-ot is használni?

Figyelt kérdés
2016. nov. 26. 18:23
1 2
 11/17 BringaManó ***** válasza:

"A másodikban amiatt voltál mérges, hogy kiabáltál.":

Nem feltétlenül, azt is jelentheti az a mondat, hogy a mérgesség miatt kiabált. (És mivel általában inkább ennek az utóbbinak van értelme*, én azt mondanám, hogy gyakorlatilag csak ezt jelentheti...)

* Na jó, azért ki tudok találni példát a másik jelentésre is:

"...Aztán utólag átgondoltam a történteket, és értékeltem a saját viselkedésemet: az még nem volt baj, hogy kicsit erősebb hangnemet ütöttem meg Jenővel szemben, hiszen éreztetni akartam, hogy komoly a helyzet. Az viszont már bántott, hogy elvesztettem a fejem. Nagyon mérges voltam, amiért kiabáltam is. Máskor megpróbálok jobban uralkodni magamon."

2017. ápr. 18. 00:08
 12/17 BringaManó ***** válasza:

sirat/ríkat: aha, jó, igen, az nekem is bántja a fülem, de valóban sokszor hallani. (bár azt is mondhatnánk, hogy mondják csak nyugodtan, hiszen az a logikus: az a műveltető jelentés felel meg jobban a szó felépítésének... de nekem sem tetszik.)

én még az elvész/elveszik párral is hasonlóan vagyok, ott is az elvészt preferálnám, de szemmel láthatóan az sokaknak már nem jön be annyira...

2017. ápr. 18. 00:12
 13/17 A kérdező kommentje:
Köszi, de akkor ez: Olyan mérges voltam, hogy kiabáltam is. Lehet kétértelmű?
2017. ápr. 18. 00:21
 14/17 BringaManó ***** válasza:

az imént az "amiért"-es mondatról értekeztem, abból azért csak óvatosan vonjunk le ilyen messze menő következtetéseket... :-)

– de itt speciel stimmel: valóban lehet ez is kétértelmű, hiszen a fenti kis példámba akár ezt is beletehetnénk, és akkor jelenthetné ezt is, azt is, attól függően, hogy hogy mondom.

ugyanez az amiért-es mondatra is igaz: azt is mondhatom kétféleképpen a sztoriban.

hú, most látom: nagyon érdekes, hogy a "hogy" kétértelműségéhez hozzájárul az "olyan" kétértelműsége is... :-)

mert ugye, hanem "olyan" (vagy "annyira") van az elején, akkor elszáll a kétértelműség:

"Nagyon mérges voltam, hogy kiabáltam is."

(az "amiért"-es megfogalmazásra ez nem áll, mint láttuk)

tehát különbség van:

az "amiért" önmagában kétértelmű;

a hogy-os mondatnál viszont az egyik értelemben az "olyan..., hogy..." áll párban,

a másik értelemben pedig külön van az "olyan" ('nagyon' jelentéssel), és külön a "hogy" (megnemmondom, hogy itt milyen fajta alárendelés kötőszavaként (talán okhatározói))

[remélem, hogy követhető volt... őrület, hogy micsoda kacifántos nyelvet beszélünk... és mindezt csak így ösztönösen, anélkül hogy valaha tanították volna?... tényleg ufók vagyunk. :-]

2017. ápr. 18. 09:59
 15/17 A kérdező kommentje:

Köszi megint.

Hát igen, érdekes dolgok ezek...

Tehát akkor:

Olyan mérges voltam, amiért kiabáltam is.

mindkettőt jelentheti

Nagyon mérges voltam, amiért kiabáltam is.

mindkettőt jelentheti

Olyan mérges voltam, hogy kiabáltam is.

1. verzió: olyan=nagyon, azaz azért voltam mérges, mert kiabáltam

2. verzió: olyan=annyira, azaz a mérgesség miatt kiabáltam

:)

2017. ápr. 18. 23:11
 16/17 A kérdező kommentje:
Bár az is érdekes, hogy ha az lenne a mondat, hogy "Annyira mérges voltam, hogy kiabáltam is", akkor az "annyira" szerepelhet akár "nagyon" jelentésben is (tehát azért voltam nagyon mérges, mert kiabáltam), vagy ez már erőltetett?
2017. ápr. 18. 23:15
 17/17 A kérdező kommentje:

Ja, most látom, az utóbbit te is említetted:

"mert ugye, hanem "olyan" (vagy "annyira") van az elején, akkor elszáll a kétértelműség:"

Az "olyan" és az "annyira" kezdéssel egyaránt kétértelmű a mondat.

2017. ápr. 18. 23:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!